Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Birgitta Karlzén

Birgitta Karlzén, Lund, har som tidigare meddelats lämnat denna jord den 2 maj 2019 i en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är Johan och Gunilla med familjer.

1959 började hon på Sjuksköterskeskolan i Kristianstad. Birgitta, en stadstjej från Lund, och jag, passade ihop trots att jag kom från landet, Bollerup på Österlen. Redan under studietiden visade Birgitta prov på sin uthållighet och enorma prestanda, då hon blev gravid och ändå klarade sin studie efter bara en termins uppehåll.
Birgitta specialiserade sig till distriktssjuksköterska och jobbade som sådan både i Skurup och sedan i Lund. Efter studierna gifte hon sig med Torsten Karlzén och familjen utökades med en dotter.
Som fru till förvaltaren på Ågerup levde hon dels ett bondeliv, dels hade hon sitt egna heltidsjobb. Hon var mycket ambitiös och ansvarsfull och klarade av rollen både som maka, mamma till Johan och Gunilla, samt skötte hästar och hundar och klarade lantlivet galant i många år, trots påfrestningar utifrån.
På äldre dagar flyttade familjen tillbaka till Lund. Trots att Birgitta drabbades av en slitsam sjukdom, gick det inte en dag förbi utan att hon muntert stödde sin familj och alla oss vänner som spridits över landet. En förebild för sin generation, en "supermom" som höll alla bollar i luften: heltidsjobb, läxläsning med barnen, välskött hus och ett rikt socialt liv. En sällsynt glad och humoristisk människa som med lätt skelande ögon alltid hade glimten i ögat. Hon var min närmaste vän, min mandelblomma.
Nu är såväl Birgitta som Torsten borta. De saknas mycket av oss gamla vänner. Jag får själv traska vidare och hoppas få stöd av Johan och Gunilla med familjer samt syster Ulla.
Carin Zachrisson
Gå till toppen