Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prinsessan tar upp svåra frågor i barnbok

Barn ska stå upp för sig själva och våga säga ifrån när något känns fel. Det vill prinsessan Madeleine förmedla med sin bok ”Stella och hemligheten”.

Prinsessan Madeleine är i Sverige i samband med att boken "Stella och hemligheten" släpps.Bild: Anders Wiklund/TT
Boken, som i veckan har släppts i bokhandlarna, handlar om Stella som flyttar från New York till Sverige. När hennes kompis berättar en hemlighet lovar hon att inte säga något till någon.
Men det är en tung hemlighet och Stella ställs inför dilemmat hur hon ska hjälpa sin vän.
Läsaren, eller åtminstone den vuxne läsaren, förstår att det är något väldigt fel som har skett när vännen Elena berättar om hur mammas nya kille smyger in till hennes rum på natten.
– Det finns många barn som berättar om saker de har varit med om, men de berättar det för en kompis och där stannar det. Det är viktigt att barn förstår att de dåliga hemligheterna, de som är tunga och som man får ont i magen av, är viktiga att prata om med en vuxen man litar på, säger prinsessan Madeleine.
I slutet av boken finns förslag på frågor och ämnen att tänka på och prata om.
– Jag vill att boken ska kunna fungera som ett verktyg mellan barn och vuxna för att prata på ett naturligt sätt om svåra problem. Som förälder eller lärare kan man läsa boken för barn och ställa frågan ”vad skulle du göra om det här hände dig?”.
Boken har prinsessan Madeleine skrivit tillsammans med vännen Karini Gustafson-Teixeira och författaren Marie Oskarsson. Den tar bland annat upp frågor om mobbning, att vara en bra vän och att våga säga ifrån. Det var viljan att nå fram direkt till barnen som födde idén till boken, berättar prinsessan Madeleine.
När hon flyttade till New York för några år sedan handlade en stor del av prinsessan Madeleines arbete med välgörenhetsorganisationen Childhood om att öka medvetenheten kring frågan om sexuella övergrepp och exploatering av barn.
– Vi skapade kampanjer och nådde många människor, men i slutet av dagen kände jag att vi inte hade nått barnen. Då föddes tanken på att skriva en barnbok, säger prinsessan Madeleine.
Fakta

Boken "Stella och hemligheten"

Boken riktar sig till barn, främst i åldersgruppen 7-10 år.

Boken tar bland annat upp ämnen som mobbning, att vara en bra vän och att det är okej för barn att säga ifrån.

Boken slutar med frågor att tänka på och prata om. Frågorna rör bland annat självkänsla, integritet och att sätta gränser.

Det finns även en separat lärarhandledning till boken.

Källa: Bonnier Carlsen.

Gå till toppen