Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sri Lanka föreslår förbud av falska nyheter

Sedan terrordåden på påskdagen har muslimer i Sri Lanka utsattas för hat och våld.Bild: Eranga Jayawardena/AP/TT
Sri Lankas regering föreslår en ny lag som innebär ett förbud mot att sprida falska nyheter och hat via sociala medier.
Vad som utgör just falska nyheter eller hat specificeras inte i förslaget, men den som bryter mot den nya lagen riskerar som mest fem års fängelse.
Efter terrordåden i landet tidigare i år har framför allt den muslimska befolkningen utsatts för hatbrott och blivit måltavlor för folkmobbar, som organiserats och fått bränsle via just sociala medier. Tre människor har dödats och flera muslimer har fått sina hem förstörda.
Regeringen har anklagat plattformar som Facebook och Twitter för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa spridningen av falska nyheter. I samband med terrordåden på påskdagen – då över 250 personer dödades – stängdes all tillgång till sociala medier ned tillfälligt, enligt regeringen för att hindra att falsk information skulle spridas vidare.
Gå till toppen