Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dom och dom är ju vi. Sverige.

Kungligt på Skansen 2018.Bild: Sören Andersson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Estländarna som kom över havet i rankiga farkoster. Överlevande från Förintelsen. Ungrarna på 50-talet, de polska judarna på sent 60-tal, chilenare och argentinare som flydde juntan, iranier på flykt undan mullornas diktatur. Skyddssökande från krigen i Mellanöstern. Arbetskraftsinvandrarna från Jugoslavien, Grekland, Italien och Finland. De som är födda här och många, många fler.
Så ser Sverige ut 2019. Inte vi och dom, utan vi.
Och det är helt okej att älska sitt Sverige, att idag vifta med flaggan, se kungafamiljen på Skansen eller fira med flintastek och badpremiär. Vi behöver inte alls snegla mot Norge med barnparader och folkdräkter och tycka att de kan minsann bättre.
Det är inte hur vi firar som är det avgörande. Det är vad – och detta vad är vi, allesammans, och frihet, demokrati, öppenhet, välstånd.
Sedan kan väl var och en få finjustera själv. Den som vill drömma om en Bullerby med röda stugor lika självklart som den som ser sitt Sverige i miljonprogrammets portuppgångar där efternamnen liknar en FN-parad. Den som tycker att 1809 års regeringsform är värd att minnas får väl göra det och den som hellre höjer sitt glas för Gustav Vasa kan säga skål, medan de som idag högtidlighåller sitt svenska medborgarskap på kommunalt partaj får känna sig inkluderade. Alla kan vara stolta och glada över att leva i ett land med fred och välfärd – ett land som tidigt insåg att välstånd bygger på samarbete med resten av världen.
Strunta i det svarta narrativet från den alternativa högern, påhejad av utländska påverkansoperationer. Det där landet där välfärden sägs ha kroknat under bördan från alla invandrare, där kriminella påstås få härja fritt och salafister ta över. Problemen finns, och de måste hanteras, men de är just problem. De är inte Sverige.
Sverige det är vi.
Något att vara stolt över i kväll där grilloset tävlar med doften av de sista syrenerna.
Gå till toppen