Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: En dansk lusing – fast i luften.

Socialdemokraten Mette Frederiksen är på väg mot statsministerposten i Danmark.Bild: Ren Sch tze
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Dansk Folkepartis ledare Christian Thulesen Dahl talade klarspråk till sina partikamrater i den danska valnatten: ”Väljarna har gett oss en riktig lusing och det måste vi fundera på nu.”
Lusingen bestod i ett valresultat på 8,7 procent, vilket är en nedgång med 12,4 procentenheter. Det högerpopulistiska DF tappade fler än vartannat av sina mandat i folketinget.
Det hade ju kunnat tänkas att detta jätteras för Dansk Folkeparti, plus det faktum att det främlingshatande Stram Kurs med sina 1,8 procent i valet inte klarade den danska tvåprocentsspärren, innebär att de högljudda danska kraven på hårdare tag mot invandrare håller på att skruvas ned. Att en anständigare ton skulle kunna utmärka dansk debatt framöver.
Men tyvärr. Inte mycket talar för det. Kommentarerna från andra sidan Sundet tyder inte på någon ny riktning.
Christian Thulesen Dahl gjorde på valvakan klart att Dansk Folkeparti inte kommer att ändra kurs i invandringspolitiken. Nye Borgerlige, som med 2,4 procent tog plats i folketinget, lär inte dra tillbaka sitt krav på ett asylstopp. Inte mycket skvallrar heller om att Rasmus Paludan – den provokative advokat som lindat in Koranen i bacon och vill massdeportera muslimer – kommer att låta sig mildras av att hans Stram Kurs inte kom in i folketinget. Att Pia Kjærsgaard, en av DF:s grundare, avfärdar Paludan som ”extremt obehaglig” gör i praktiken ingen skillnad.
Tyngre väger en annan omständighet. Att de danska socialdemokraterna, som blev största parti i en rödgrön valframgång och vars partiledare Mette Frederiksen av allt att döma blir ny statsminister – kanske i en ren socialdemokratisk minoritetsregering, driver i princip samma invandringspolitik som DF. Så när Frederiksen på valnatten sade att danska folket har valt en ny inriktning, så var det nog bara delvis sant.
I själva verket är högerextreme Rasmus Paludan Danmarks sanna ansikte, som författaren Carsten Jensen skrev i Sydsvenskan och HD häromdagen: ”Paludan är vår egen skapelse, det sanna ansiktet på ett politikerskrå som i årtionden har ägnat sig åt främlingshatets lätta frestelser …”
Det vore illa om Sverige vandrade samma väg som Danmark och hamnade i ett konstant tillstånd av främlingsskräck. Som om politiken var impregnerad av självtillräcklighet och intolerans.
Nu senast handlar det om skånska Svalöv, där Sverigedemokraterna efter månader av politisk turbulens tar över makten tillsammans med moderater och kristdemokrater. Och med Liberalernas passiva stöd.
Vackert är det inte. Som tur är markerar Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm skarpt mot partikamraterna i Svalöv. Hon slår fast att partiet inte på något sätt ska medverka till att SD får inflytande över samhällsutvecklingen.
Danmarks utveckling är talande. Och avskräckande. Högerpopulisterna må ha fått en lusing av väljarna. Men det är i så fall en lusing i luften. Intoleransen har gått segrande ur ännu ett danskt val.
Sveriges ansvarskännande partier måste orka hålla emot. Hålla distansen. Och bevara sansen och balansen.
Gå till toppen