Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre unga optimister från Barsebäckshamn tävlar i Nordiska mästerskapet

Aldrig förr har det gått så bra för Barsebäckshamns unga seglare. I sommar skickar SS Pinhättan tre optimistseglare till Nordiska mästerskapen i norska Tönsberg.
– Jag ska träna mycket och inte bli för nervös, säger Ellinor Lindström om uppladdningen.

SS Pinhättans Bea Brorson, Hector Barsne och Ellinor Lindström ska vara med och representera Sverige i Nordiska mästerskapen i optimistsegling i Tönsberg.Bild: Foto: Privat
Sista veckan i juli samlas Nordens bästa optimistseglare i norska Tønsberg, beläget cirka tio mil söder om Oslo, för Nordiska mästerskapen. Ellinor Lindström från Barsebäck är en av 40 seglare under 16 år som ska representera Sverige.
Efter andra deltävlingen i rikskvalet, som avgjordes förra helgen i Kullavik, står det klart att hon lyckats kvalificera sig som en av 20 flickor som valts ut till NM. Så här beskriver 15-åringen känslan när domarna läste upp hennes namn i slutet av helgen:
– Det kändes helt fantastiskt, jag började nästan gråta!
Med sig på äventyret har Ellinor Lindström även klubbkompisarna Hector Barsne och Bea Brorson. Det här är ett rekord: aldrig förr har Segelsällskapet Pinhättan haft så många unga seglare som lyckats kvala in till NM.
Varför går det så bra för Pinhättan?
– Jag tror det är för vi varit ett kul gäng och brinner för detta. Vi har åkt på många tävlingar och tränat mycket. Då går det bra, säger Ellinor Lindström.
Redan förra året satte hon upp målet att kvala in till NM 2019. Efter sommaren är hon för gammal för att segla optimistjolle – så det här var hennes sista chans att komma med. Nyckeln till framgången är träning, träning – och ännu mer träning, berättar hon. Samt att hon lyckades hålla nerverna i schack under rikskvalet.
Hur ska du ladda inför NM?
– Jag ska träna mycket och satsa på att inte bli nervös. Jag ska göra så gott jag kan.
Läs också Unga seglare trotsar blåst och kyla på Öresund varje helg
Fakta

Så väljs de unga seglarna ut till mästerskapen

Rikskvalet i optimistsegling 2019 ägde rum den 18-19 maj i Barsebäckshamn (i SS Pinhättans regi) och den 31 maj till 2 juni i Kullavik. Beroende på placering efter de fyra tävlingsdagarna har ett antal unga seglare valts ut att representera Sverige i VM, EM och NM.

De som placerat sig i topp fem har gått vidare till VM. Till EM har de fyra bästa pojkarna och tre bästa flickorna valts ut. Utöver dessa skickar Svenska optimistjolleförbundet totalt 40 seglare till NM: 20 pojkar och 20 flickor.

Då det är fler pojkar än flickor som tävlar i rikskvalen så kan en flicka få en placering sämre än topp 40 i rikskvalet, men ändå vara bland de 23 bästa flickorna, och därmed kvalificera sig till NM.

Gå till toppen