Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

21-åring fälls för mordet och mordförsöken på Censorsgatan

Bevisen räcker för att fälla den 21-årige mannen som åtalats för att ha varit en av tre gärningsmän vid dådet på Censorsgatan 2016, menar tingsrätten. Men han får en rejäl straffrabatt. Istället för livstid döms han till nio år och åtta månaders fängelse.

Tingsrätten menar att straffvärdet för dådet är livstids fängelse. Men eftersom gärningsmannen bara var 19 vid gärningstillfället och hunnit avtjäna annat straff med koppling till dådet sätts straffet ned till nio år och åtta månaders fängelse.
Dödsskjutningen på Censorsgatan på Gullviksborg är en av de brutalaste i Malmös gängmiljö de senaste åren.
Bakgrunden uppges ha varit en konflikt om cannabis-marknaden i Malmö. Mordoffret och de misstänkta gärningsmännen hamnade på olika sidor i striden, enligt polisens underrättelseuppgifter.
Dådet skedde på kvällen den 25 september 2016.
En bil med mordoffret och hans vänner mötte då flera mopeder.
Efter en kortare jakt körde bilen fast. Då avlossade skyttarna sina vapen rakt in i fordonet. Två gärningsmän använde pistol – den tredje kalasjnikov.
Över 30 skott avlossades.
Offret avled. Hans tre vänner överlevde, trots allvarliga skador.
Två förlupna Kalasjnikov-kulor gick rakt in i en lägenhet där en familj vistades. Två barn var nära att bli träffade.
Åtta personer har varit misstänkta i utredningen. Men till slut ställdes bara en 21-årig Malmöbo inför rätta. Hans DNA fanns på två hylsor som polisens tekniker säkrat på brottsplatsen, vilket skulle bli ett avgörande bevis mot honom.
Polisen utredde honom först i hemlighet för dådet, eftersom 21-åringen snart blev frihetsberövad för annan grov brottslighet.
– Det var en sådan akut situation att vi var tvungna att prioritera. Det ena fick gå före, säger kammaråklagaren Neela Frisell.
”Det är ett extremt hänsynslöst dåd. Man skjuter med tre vapen, varav en Kalasjnikov, på en innergård en varm kväll i september”, säger Kammaråklagare Neela Frisell.Bild: Bengt Arvidson
När 21-åringen i höstas släpptes efter avtjänat straff för knark- och vapenbrott anhölls han på nytt, nu för dådet på Censorsgatan.
21-åringen döms nu för ett mord, tre fall av mordförsök – och framkallande av fara mot familjen som fick kulor in i bostaden. Dessutom straffas han för grovt vapenbrott.
21-åringen har under hela rättsprocessen nekat till brott, och hävdat att inte haft med dådet att göra. Den aktuella dagen minns han inte ens.
Bevisningen i målet har till stor del bestått av vittnesiakttagelser och övervakningsfilmer av gärningsmännen, deras klädsel och de scootrar som gärningsmännen använde för att ta sig till och från mordplatsen, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
Dessutom anser domstolen att faktumet att 21-åringen inte hade med sin mobil vid tidpunkten för dådet och bytte kläder strax efteråt talar för att han är skyldig.
Tingsrätten menar att straffvärdet för dådet är livstids fängelse. Men eftersom gärningsmannen bara var 19 vid gärningstillfället sätts straffet ned till 12 års fängelse.
Han får dessutom ytterligare rabatt eftersom han efter dådet hunnit begå nya brott som han redan avtjänat straff för – något han enligt regelverket får tillgodoräkna.
Därför bestäms strafflängden till nio år och åtta månader.
21-åringen döms även att betala över 1,3 miljoner kronor i skadestånd, uppdelat på offren och deras anhöriga.
Gå till toppen