Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Lunds city är till för alla

Vårt politiska mål är att involvera så många av våra invånare som möjligt i Lunds stads kulturliv, skriver Socialdemokratiska föreningen i Centrum.Bild: Bengt Arvidson
Det våras för Lund. Det blir äntligen ljusare ute. Varmare vindar smeker våra nerkylda kinder. Mössor åker av. Vintergäck och snödroppar poppar upp ur jorden. Det myllrar av folk i Lunds city när solen tittar fram.
Under årets mörkaste och ruggigaste tid, piggade emellertid Vinterlund upp stadens centrum. Samarbetet mellan Lunds kommun, Citysamverkan, kultur- och föreningslivet samt näringslivet i Lund, fungerade utmärkt. För att inte tala om enskilda kreativa aktörer. Åhléns skyltfönster förvandlades till en livs levande julkalender under rubriken Hoppet om en bättre värld. Lunds första skidfestival i Stadsparken blev succé. Barn roade sig på snölekplatsen på Stortorget. I Stortorgets vinterkupol uppstod spännande möten mellan människor där det passades på att pussas, kramas och levereras kärleksbudskap. Lund blinkade i gränder, över gator och på torg av fantasifulla ljusdekorationer. Projektet Vinterlund ska gå av stapeln minst tre vintrar till. Det är vi glada och tacksamma för.
Men – det finns mycket kvar att göra i Lunds centrum. I tidningar och annan media samt i samband med politiska uppvaktningar vet vi att våra invånare undrar – vad händer med Konsthallen och Stadshallen? Hur blir det med Stenkrossen? Frågorna är i högsta grad befogade. Lund ska inte endast vara en kulturhistoriskt attraktiv stad utan också öppen för moderna kulturyttringar, såväl från professionella kulturutövare som aktiva inom fritidssektorn. Vårt politiska mål är att involvera så många av våra invånare som möjligt i Lunds stads kulturliv. Det skapar gemenskap och vikänsla, väcker värdefulla demokratiska frågor till liv och är dessutom hälsofrämjande. I det tankekonceptet har Konsthallen och Stadshallen som lokaler ovärderlig betydelse. Genom att hjälpas åt med allsköns insatser, från högt till lågt, kan vi tillsammans skapa en kulturell välfärd i Lund. Det är vi som gör det. Ni och vi som bor i kommunen. Lund centrum tillhör oss alla. Många invånare är därtill påhittiga. Vi vinner alla på att hjälpas åt med idéer för att kunna utnyttja våra centrala men kostsamma kulturlokaler på optimalt vis. Båda projekten Vinterlund och Sommarlund har bevisat hur duktiga vi är på att samverka i ett gemensamt koncept utifrån vitt skilda perspektiv.
Vi följer uppmärksamt utvecklingen av våra centrala delar av staden, så att den sker i en kulturskapande anda. Lunds city ska betyda ännu mer för ännu fler Lundabor. Vi jobbar vidare med att ta till vara på vår stads aktiva kultur-, idrotts- och föreningsliv. Även det näringsliv som hör till Lunds Centrum. Har du frågor eller idéer. Hör av dig till oss!

Socialdemokratiska föreningen i Centrum, Lund

Gå till toppen