Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gemytlig stämning på motorfestival i Staffanstorp

Solsken, småsnack och specialbakade bilbakelser är några av ingredienserna när Staffanstorps motorfestival firar 15 år.

Pia Nordberg, Kerstin Berlin och Bertil Carlsson har de bästa åskådarplatserna. "Man träffar mycket folk som man känner på sådana här träffar, det finns alltid nåt att prata om. Och inte bara om motorcyklar, utan annat också", säger Bertil Carlsson.Bild: Lars Brundin
Johnny Cash sjunger ur högtalarna i Balders hage i Staffanstorp. På första parkett i parken har Pia Nordberg, Kerstin Berlin och Bertil Carlsson placerat sig – bilarna och motorcyklarna som kör ekipage under lördagen genom Staffanstorp kör alla förbi trion i parken.
– Nu händer det något i byn för en gångs skull, då får man passa på, säger Pia Nordberg.
Motorfestivalen i Staffanstorp lockade många åskådare under lördagen, både stora och små.Bild: Lars Brundin
Den här lördagen har hon fått sällskap av sina svärföräldrar som kört hit från Malmö, Kerstin Berlin och Bertil Carlsson. Det är den sistnämndes motorintresse som är orsaken till att de sitter här i dag:
– Jag började köra hoj 1957 och har kört fram till för fyra år sedan, jag har haft runt 12-14 motorcyklar under åren och så raggarbilar också, berättar han.
Kerstin Berlin, som brukat åkt med Bertil Carlsson på bönpallen, talar varmt om friheten i att åka motorcykel:
– Det är en naturupplevelse, man är mycket närmre naturen när man kör motorcykel än med bil.
Valpen Gizmo, fem månader, i husse Karsten Möllers Saab 92B från 1956 med tvåcylindrig tvåtaktsmotor. "Gizmo är inte jätteförtjust i att åka i den här bilen, motorn smattrar på så mycket", säger Karsten Möller.Bild: Lars Brundin
Vid en liten scen i Balders hage står Claes Persson, en av initiativtagarna till helgens motorfestival, och kisar i solen och häller upp kaffe i en plastmugg. Bredvid honom står en kartong med bakelser, dekorerade med färgglada bilar i marsipan – den särskilda Motorhistoriska bakelsen. Claes Persson minns tillbaka till hur motorfestivalen startade – det var han och två killar till, Anders Celander och Stefan Svensson som brukade träffas och snacka bilar.
– Då, till en början, var vi en 10 – 20 bilar som körde hit till Balders hage och fikade. Sen spred det här sig och allt fler blev intresserade, berättar han.
Den motorhistoriska bakelsen. Innehållet är inte motorolja, utan vaniljkräm och grädde.Bild: Lars Brundin
Så föddes Staffanstorps Motorförening, som arrangerar motorfestivalen som denna helg firar 15-årsjubileum. Claes Persson räknar med cirka 200 fordon som deltar i kortegen genom Staffanstorp och sedan ställer upp sig i utställningen vid Willys. I festivalen ingår också ett lagligt streetrace, samt prisutdelning till vinnande fordon i flera olika kategorier.
Gå till toppen