Annons

Annons

Annons

Kinesiska muren rasar

Strid i Kinesiska muren – grannförening hotar att stänga av vatten och värme

Nu har en konflikt brutit ut mellan de vanskötta bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren på Rosengård. Den ena bostadsrättsföreningen kräver grannarna på miljoner – annars stänger de av dricksvattnet och fjärrvärmen för 79 hushåll.

– Vi är så fruktansvärt trötta på det här allihop, säger en person som bor i huset.

Text: 

Det gigantiska betonghuset Kinesiska muren ligger längs Inre Ringvägen i Malmö. Brf Thomsons väg kräver nu att grannföreningarna i huset ska betala flera miljoner – annars stängs värmen och vattnet av.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

I onsdags i förra veckan dök en lapp upp i trappuppgången hos dem som bor i Brf Taxeringsrevisorn 2 i Kinesiska muren. På lappen kunde luttrade medlemmar och hyresgäster läsa att deras förening var skyldig grannföreningen Brf Thomsons väg pengar för både fjärrvärme och vatten. Om skulderna inte betalades inom två dagar så hotar styrelsen för Brf Thomsons väg att de kommer att stänga av både vatten och fjärrvärme för grannföreningen den här veckan – och ända tills skulden är betald.

– Vattnet funkade tidigt i morse när jag stack hemifrån. Men jag tror att alla i huset står i något slags spänningsläge och undrar vad som ska hända, säger en kvinna som bor i Brf Taxeringsrevisorn 2.

Annons

– Och det här måste väl vara olagligt? Att stänga av vattnet för sina grannar? säger hon.

Brf Thomsons väg, som hotar att stänga av vattnet, styrs sedan sex år tillbaka av den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani. Han sitter i styrelsen och det är hans eget företag som har hand om både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi och bokföring. Men under de sex år som Sinani styrt föreningen har de varken lämnat in någon årsredovisning eller skattedeklaration.

Annons

Sapko Sinani styr Brf Thomsons väg i Kinesiska muren. Efter valet 2018 utsågs Sinani till Centerpartiets ledamot i funktionsstödsnämnden i Malmö. Men partiet tvingade bort honom från uppdraget samma dag som Sydsvenskan publicerade sin granskning av bostadsrättsföreningen.

Nu kräver Brf Thomsons väg att grannföreningen Brf Taxeringsrevisorn 2 ska betala nästan 2 miljoner kronor till dem för vatten och värme. Och att den tredje föreningen i huset, Brf Rosengårds trivsamma bostäder (RTB), ska betala närmre 2,3 miljoner kronor.

Och ja: Det som Brf Thomsons väg hotar med är troligtvis lagvidrigt. Vattentjänstlagen reglerar hur det ska gå till om en leverantör, exempelvis VA Syd, ska stänga av vattnet till en kund som inte sköter sig. Till exempel måste leverantören ge fastighetsägaren tillgång till vatten på något annat sätt. Det kan vara genom att hänvisa till ett tappställe inom gångavstånd eller genom att ställa upp en vattentank vid huset.

Skälet till att Brf Thomsons väg kräver sina grannföreningar på pengar är att ledningarna för både el, värme och vatten kommer in i deras ända av huset. Sedan ska kostnaden fördelas mellan föreningarna. Men Brf RTB har sedan början av 2015 en egen mätare för fjärrvärmen från Eon, och har avtalat om att få sina egna fakturor separat. Detta just för att slippa problem med grannföreningarna.

Nu har Sapko Sinani skickat en lång rad fakturor för fjärrvärmen – men dem vägrar Brf RTB att betala.

– Vi är inte skyldiga dem något för fjärrvärme från Eon. Vi har bestridit det, säger Brf RTB:s styrelseordförande Mohammed Kazaz.

Annons

De som bor i Kinesiska muren klagar på att både värmen, varmvattnet, hissarna och ventilationen ofta inte fungerar. "Jag tror inte att jag bor i Sverige", säger en person i huset.

Bild: Lars Brundin

Annons

Som Sydsvenskan har berättat tidigare styrs mittendelen av Kinesiska muren, Brf Taxeringsrevisorn 2, av en grupp stockholmare. Enligt föreningens stadgar har företaget Amun Capital Sweden på Östermalm 76 procent av rösterna i föreningen. Och sedan föreningen bildades för tio år sedan har styrelsen bestått av Christina Aspefalk och David Färm i Stockholm. Den tredje styrelseledamoten har varit fastighetsskötaren Sapko Sinani – men han avgick ur styrelsen i slutet av maj.

Sydsvenskan har pratat med många personer i föreningen som är förtvivlade över att huset är så vanskött, att de inte har någon makt över sin egen förening och att de i långa perioder saknar värme, varmvatten och ventilation.

Styrelseledamöterna i Stockholm hävdar dock att Brf Taxeringsrevisorn 2 håller på att betala sin skuld till Brf Thomsons väg och att vattnet inte kommer att stängas av:

– Vi har fått fakturor väldigt sent från grannföreningen. Men någon avstängning ska inte vara aktuell i alla fall, säger Christina Aspefalk.

HD och Sydsvenskan har granskat de båda bostadsrättsföreningarna längst till höger i Kinesiska muren. Grafik: Katarina Monikander.

Brf Thomsons väg, som nu försöker kräva in flera miljoner från sina grannar, har haft så stora skulder att Kronofogden under våren startat en process att sälja fastigheten på exekutiv auktion.

Nu har föreningen betalat av nästan hela sin skuld på cirka en miljon kronor och tvångsförsäljningen är tillfälligt stoppad. Men nya skulder på mellan en halv och en miljon kronor, främst till Eon, har tornat upp sig och kan leda till att tvångsförsäljningen drar igång på nytt.

– Det kan bli samma visa igen, så fort de här nya skulderna är fastställda, säger Christopher Berg vid Kronofogden.

Annons

Annons

De som bor i Sapko Sinanis förening Brf Thomsons väg har alldeles nyligen fått besked om att månadsavgiften plötsligt ska höjas med 14 procent. De som hyr sina lägenheter i föreningen har fått brev om att deras hyra höjs med 8 procent från den 1 juni.

I Brf Taxeringsrevisorn 2 berättar medlemmar att de inte har fått några avier för att betala in månadsavgiften sedan förra sommaren. Men nu har de boende plötsligt fått räkningar för nio månaders eftersläpande avgifter i sina postfack.

– Folk i huset gråter över det här, säger en man som Sydsvenskan talar med.

De flesta som bor i huset är invandrare. Många pratar inte perfekt svenska och har inte full koll på de lagar och regler som gäller för bostadsrättsföreningar i Sverige. Därför vet de inte vad de ska göra för att rädda sin förening.

– Vi är jättetrötta allihop, vi vet inte vad vi ska göra. Vi behöver någon som hjälper oss, säger en man som tidningen träffar.

Han är förtvivlad. Han kan inte själv reda ut kaoset i bostadsrättsföreningen. Och han tror inte att hans grannar kan, orkar eller vågar göra något för att återta kontrollen över sin bostadsrättsförening.

Men han tycker också att de svenska lagarna behöver förändras för att skydda dem som bor i bostadsrättsföreningar:

– Jag vill säga till politiker i regering och kommun, ja till dem som bestämmer, att det här, det är just nu ett "litet" problem – det gäller bara vårt hus. Men om de inte gör något åt det här så kommer det att sprida sig till hela Sverige.

Sydsvenskan har utan framgång sökt Sapko Sinani och den person som formellt är ordförande i Brf Thomsons väg.

Fakta

Så säger lagen om att stänga av vatten och värme

Vattentjänstlagen styr hur det ska gå till om en vattenleverantör vill stänga av vattnet för en fastighetsägare. Fastighetsägaren måste få en påminnelse samt "skälig tid" på sig att betala. Det innebär minst två veckor, enligt branschorganisationen Svenskt vatten.

Det är inte heller tillåtet att stänga av vattnet om det kan medföra "olägenhet för människors hälsa".

Leverantören måste också ge fastighetsägaren tillgång till vatten på något annat sätt. Det kan vara genom att hänvisa till ett tappställe inom gångavstånd eller genom att ställa upp en vattentank vid huset.

När det gäller fjärrvärme, som nu under sommaren främst används till att få varmt vatten i kranar och duschar, så regleras en avstängning i fjärrvärmelagen. Där står att leverantören får stänga av fjärrvärmen om kunden fått en skriftlig uppmaning att betala, och sedan delgetts en skriftlig påminnelse om att betala inom tre veckor. Samtidigt som påminnelsen går ut ska även socialnämnden i kommunen underrättas om att fjärrvärmen stängs av.

Socialtjänsten på Öster har fram till mitten på denna vecka inte fått någon signal om att fjärrvärmen ska stängas av.

Annons

Annons

Fakta

Granskningen i korthet - Kinesiska muren rasar

Del 1: "Det här är ju ett korthus"

Huset som kallas Kinesiska muren är förfallet och många som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men under de sex åren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten – då förlorar medlemmarna sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för lägenheterna.

De som bor i huset kan inte sälja sina lägenheter – styrelsen vägrar att lämna ut de papper som behövs till mäklare.

Föreningens medlemmar vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Läs hela artikeln här.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren styrs också av Sapko Sinani (som efter Sydsvenskans första artikel i granskningen av sitt parti tvingas lämna sitt politiska uppdrag). Här är medlemmarna helt maktlösa. För Brf Taxeringsrevisorn 2 på Rosengård finns både majoriteten av styrelsen och rösterna i Stockholm. Förutom Sinani bor de två andra styrelseledamöterna i Stockholm. Och stadgarna säger att 76% av rösterna i föreningen kontrolleras av företaget Amun Capital Sweden, som styrs av den förre börs-vd:n Jan Severa på Östermalm.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt och att de som bor i huset ofta saknar värme och varmvatten. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja fastigheten eftersom bostadsrättsföreningen har skulder och saknar pengar på kontot. Det riskerar att ruinera alla medlemmar i föreningen, som har 79 lägenheter. Samma dag som Sydsvenskan publicerar första artikeln i granskningen betalar föreningen skulderna och hotet om tvångsförsäljning är avblåst för den här gången.

Stockholmarna som styr vill inte berätta varför de missköter föreningen men ändå väljer att behålla makten.

Läs hela artikeln här.

Del 3: Ingen stoppar bostadsrättsföreningar som spårar ur

Trots att en miljon svenska familjer har investerat pengar i sina bostadsrätter finns det ingen myndighet som skyddar dem från att bli blåsta. Allt ansvar ligger på föreningens egna medlemmar.

Bostadsrättsföreningar måste inte lämna in någon årsredovisning och Skatteverket jagar inte föreningar som struntar i att deklarera.

– Jag kan inte säga att det finns någon tillsyn förutom den som bostadsrättsföreningens medlemmar har själva, säger Bolagsverkets chefsjurist Elisabeth Lagerqvist.

Läs hela artikeln här.

Del 4: Mäklare sålde nyligen lägenhet i misskötta föreningen

Flera mäklare vägrar sälja lägenheter i de misskötta föreningarna i Kinesiska muren.

Men mäklarfirman Erik Olsson sålde en för bara några veckor sedan – ovetande om föreningens alla problem. Det kan vara ett lagbrott – om föreningen eller säljaren mörkat information.

Läs hela artikeln här.

Del 5: Kronofogden efterlyser nya lagar för att stoppa kapade bostadsrättsföreningar

Nu startar tvångsförsäljningen av den svårt skuldsatta och misskötta Brf Thomsons väg i Kinesiska muren.

Samtidigt går Kronofogden ut och varnar för kapade bostadsrättsföreningar. Myndigheten håller just nu på att utreda flera fall som liknar Brf Ida och Kinesiska muren.

– Vi ser en tendens med fler oseriösa aktörer som kommer in och styr bostadsrättsföreningar – med förödande privatekonomiska konsekvenser för dem som bor i föreningen. Vi vill därför varna för det här fenomenet, säger Christopher Berg på Kronofogdens enhet för specialindrivning.

Kronofogden efterlyser nu en utredning om det behövs ny lagstiftning för att hindra att fler bostadsrättsföreningar blir kapade och plundrade.

Läs hela artikeln här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan