Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Vi har tagit hänsyn till utsläppsaspekten

Genom det aktuella beslutet kan vi undvika köbildning, skarpa inbromsningar och farliga start/stopp-situationer både på E22 och inne i staden, skriver Lundapolitikerna.Bild: Bengt Arvidson
I Sydsvenskan den 28 maj ställer Margareta Edholm frågan om Lunds politiker tagit hänsyn till utsläppsaspekten vid beslutet i kommunfullmäktige om en utbyggnad av E22 med en ny avfart vid Ideon. Från den styrande Lundakvintettens (Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) sida kan vi försäkra att klimataspekten alltid är en central del av alla utbyggnadsbeslut. Så gäller även här.
E22 genom Lund är redan idag tungt trafikerad. Vid Lunds norra avfart är Brunnshög på väg att byggas ut med såväl nya bostäder och verksamheter i närheten av de världsledande forskningsanläggningar som etableras vid spårvägens slutstation. Detta kommer att öka trafiken vid denna avfart avsevärt. Samtidigt tvingas idag trafiken söderifrån som ska till de kraftigt expanderande Ideon och Medicon Village också köra till samma avfart och sedan genom bebyggelsen leta sig ner till sina mål, vilket även utgör en trafikfara i områden med många oskyddade trafikanter.
För att undvika en trafikinfarkt och de ökade utsläpp som skulle bli följden av en sådan situation ställde sig en bred majoritet i kommunfullmäktige bakom en utbyggnad mellan Gastelyckan och Lund norra samt en ny avfart vid Ideon.
Lundakvintetten arbetar samtidigt med att förbättra möjligheten för både Lundabor och pendlare att på ett klimatsmart, säkert och snabbt sätt ta sig kollektivt genom staden, men detta löser inte trafiksituationen vid E22 som dessutom är en genomfartsled för trafikanter som har andra slutmål än Lund.
Genom det aktuella beslutet kan vi undvika köbildning, skarpa inbromsningar och farliga start/stopp-situationer både på E22 och inne i staden med de miljöfarliga utsläpp som följer på detta. Vi värnar även boende- och trafikmiljön i området samtidigt som vi skapar möjligheter för de så viktiga företagen i området och deras möjligheter att erbjuda tusentals nya arbetstillfällen inom viktiga framtidssektorer.

Philip Sandberg (L)

Kommunstyrelsens ordförande

Fredrik Ljunghill (M)

Kommunstyrelsens vice ordförande

Börje Hed (FNL)

Kommunalråd

Inga Kerstin Eriksson (C)

Kommunalråd

Hedvig Åkesson (KD)

Partiföreträdare
Gå till toppen