Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flexibla nattstopp på gång på skånska bussar – bestäm själv var du ska hoppa av

Vill du själv bestämma var bussen ska stanna när du åker hem sent? Den möjligheten ska nu utredas av Skånetrafiken, skriver Kristianstadsbladet.

Det kallas flexibla nattstopp och var ett vallöfte från C, KD och MP inför valet i höstas. Modellen innebär att passagerarna själva får välja platser mellan busstationerna där de kan stiga av bussen. Tanken är att det ska minska otryggheten för de som har långt att gå hem från närmaste hållplats.
Regionfullmäktige beslutade i höstas att nattstoppen ska ingå i budgeten för 2019. Kollektivtrafiknämnden ska ha möte på måndag. Då väntas ett beslut om att trafikdirektören får i uppdrag att utreda hur flexibla nattstopp ska kunna införas i Skåne, skriver Kristianstadsbladet.
Flexibla nattstopp finns redan på flera håll i landet och har införts på prov av bland annat SL i Stockholm.
Den utredning som nämnden väntas besluta om ska bland annat undersöka hur trafiksäkerheten och säkerheten för passagerarna påverkas. Det behövs ställen som är säkra att stanna bussarna på och där det är säkert för passagerarna att lämna bussen.
Det beräknas kosta mer med flexibla nattstopp och det vill trafiknämnden ha kompensation för genom ökade bidrag, skriver Kristianstadsbladet.
I Lund finns sedan tidigare ett flexibelt system för nattbussar som innebär att man som passagerare säger vart man ska och så kör föraren till närmaste hållplats.
Gå till toppen