Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "I Landskrona är Liberalerna största parti. Framgångsreceptet är ganska enkelt."

När allt fler börjat anpassa sig efter SD:s politik är det uppenbart att det finns liberala väljare som inte ser att mångfaldens Sverige är ett huvudproblem. Det skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna.

Ska Liberalerna på riksnivå bli framgångsrika behöver vi lära av Torkild Strandberg. Vi behöver lyssna på vilka frågor liberala väljare ställer, skriver Erik Ullenhag.Bild: Patrik Renmark
Det är ingen hemlighet att Liberalerna har problem. Men inte överallt. I Landskrona är Liberalerna största parti. Samtidigt som vårt parti gjorde ett av våra sämsta resultat någonsin på riksnivå nådde Landskrona ett valresultat på 34 procent. Vad kan vi lära av kommunalrådet Torkild Strandberg och de andra liberalerna i Landskrona?
Jag har följt Torkild Strandberg och liberalerna i Landskrona i många år och svaret när jag frågar om framgångsreceptet är ganska enkelt. Liberalerna i Landskrona svarar på de frågor väljarna ställer och tar ansvar för Landskrona. Tyvärr har Liberalerna inte klarat av att göra det samma på riksnivå. Alltför ofta har vi svarat på frågor som få människor ställt. Landskronaliberalerna har gjort det motsatta.
Ska Liberalerna på riksnivå bli framgångsrika behöver vi lära av Torkild Strandberg. Vi behöver lyssna på vilka frågor liberala väljare ställer och formulera våra svar på dessa samhällsproblem. Vi behöver också visa att vi vågar och kan ta ansvar för Sverige. Ett seriöst liberalt parti får aldrig reducera sig till en diskussionsklubb som trivs bäst i ständig opposition.
Och vi vet ganska väl vilka frågor liberalt sinnade väljare ställer. Fem saker som oroar svenskar som röstar eller kan tänka sig att rösta på vårt parti är:
- Klimat och miljö. Här är det uppenbart att vårt parti har en hemläxa att göra. Visst har vi, som på många områden, en genomarbetad politik.
Men vi kan inte ärligt säga att vi lyft miljö- och klimatfrågan på det sätt vi borde. Klimatfrågan är existentiell och vi har ett ansvar att leverera trovärdiga svar och lösningar som är i paritet med hur stort klimathotet är.
- Främlingsfientlighet. När allt fler börjat anpassa sig efter SD:s politik är det uppenbart att det finns liberala väljare som inte ser att mångfaldens Sverige är ett huvudproblem utan som oroar sig över den främlingsfientlighet som drabbar många svenskar i vardagen.
Ett liberalt parti har här en av sina grunduppgifter – vi ska alltid stå upp för att Sverige ska vara ett land där du ska bedömas efter dina handlingar och vem du är och inte drabbas av rasism på grund av din hudfärg eller bakgrund.
- Våldet i samhället. I vissa utsatta bostadsområden vågar människor inte ringa polisen när brott begås. Det innebär att staten misslyckats med sin kärnuppgift, det vill säga att se till att rättsstaten fungerar för alla, överallt.
Vi ska aldrig acceptera den skräck som gängen sprider eller att tonåringar blir rånade på sina mobiltelefoner utan att det ger några konsekvenser för tjuven. Vi behöver storsatsningar på polisen och en gemensam kraftsamling tillsammans med andra myndigheter och kommunen för att pressa tillbaka gängen.
- Att skolan inte fungerar. Liberalerna såväl nationellt som kommunalt har under mycket lång tid drivit på för att reformera skolan. Det största misstaget Liberalerna nu skulle kunna göra vore att släppa skolfrågan.
Skolan är nämligen det viktigaste verktyget för att skapa jämlika livschanser och långsiktigt välstånd. Nu är det tid att utvärdera alla de reformer som genomförts under senare år och därefter ta fram en ny skolpolitik.
- Att vården inte fungerar. Vi behöver en socialliberal offensiv för äldre så att fler äldre kan få makt över sin vardag och en värdig äldreomsorg. Vårdköerna måste kortas och vi behöver fundera på hur vi kan skapa en sjukvård som fungerar i hela landet.
Jag vill inte heller utesluta att vi, i takt med en åldrande befolkning, under kommande år kommer behöva öka resurserna till sjukvården. Välfärdens medarbetare, ofta välutbildade kvinnor, måste få bättre arbetsvillkor och mer möjligheter till kompetensutveckling.
Detta är fem frågor som liberalt sinnade väljare oroar sig över och som vårt parti behöver ge svar på. För att allas livschanser ska tas till­vara krävs en politik som är lika orädd för tillväxtpolitik som för välfärdssatsningar. Där mer av marknadsliberala ekonomiska reformer skapar utrymme för mer av socialliberala reformer för frihet och social rörlighet.
Visst spelar säkert Torkild Strandbergs person en stor roll för de fantastiska valresultaten i Landskrona. Men ett första steg för att stärka Liberalerna i hela landet är att följa Torkild Strandbergs exempel och fokusera på att formulera lösningar på de samhällsproblem som människor möter i sin vardag snarare än att svara på frågor som få har ställt.

Erik Ullenhag

Erik Ullenhag är partiledarkandidat för Liberalerna
Gå till toppen