Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: I stället för grupparbeten – en kurs som lär ut hur man samarbetar

Grupparbeten används som pedagogisk miljö från förskolan hela vägen upp på universiteten. Det tycker Rebecca Watts inte om.Bild: Moa Dahlin
Jag. Avskyr. Grupparbeten. Det är sällan det fungerar som det ska och någon får ofta åka snålskjuts på någon annans bekostnad. Konflikträdda som vi är köper vi hellre orättvisan ibland än att ta fighten. När jag nu går på universitet hade jag hoppats att slippa grupparbeten men icke. Jag förstår att grupparbeten fyller funktioner, men jag upplever en stor orättvisa då det finns många studenter som inte förstår vad samarbete går ut på varken termin ett och fem. Det hade varit passande med en kurs som behandlar detta kontinuerligt på alla program, eventuellt arbetsplatser också för att arbetsklimatet ska bli trevligt och rättvist. Kursen hade kunnat lära ut vilka förutsättningar som är nödvändiga för att grupper ska ha bra dynamik och undvika risken att enstaka medlemmar eller kollegor tar på sig allt ansvar. Det hade underlättat för oss som råkar ta på oss mer än vad vi klarar för att människor inte kan arbeta självständigt eller ta varken ansvar eller ledningen när det behövs. Även en individuell bedömning på delar en själv arbetat med och förmåga att ta ansvar och prestera hade varit rimligt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen