Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Kärnkraften bidrar till att vi når målen

Barsebäcks kärnkraftverk har inte varit i drift på många år.Bild: Johan Pihlemark
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Svar till Florence Mattsson, Sydsvenskan 30 maj.
Nu har vi fått höra till leda samma skröna om och om igen i diverse insändarspalter, att man ”glömt” stora delar av uranets livscykel. Det är inte sant. Faktum är att Vattenfalls livscykelanalys för kärnkraft är licensierad mot det internationella regelverket EPD, Environmental Product Declaration. Enligt krav från EPD och ISO 14025 är hela livscykeln tagen hänsyn till inkluderande brytning och framställning av uran, byggande av kraftverken, drift, underhåll, avveckling, rivning och slutförvar. Vattenfalls miljödeklaration för kärnkraft visar att utsläppen per kWh inte skiljer sig nämnvärt mot vind och vatten. Koldioxidutsläppen är till och med minst för kärnkraft. Skrönan om kärnkraftens orenhet har ursprung i diverse oseriösa rapporter som inte uppfyller kraven enligt ovan.
Det är inte heller sant att bränsle till våra svenska reaktorer kommer från Sellafield. Det tillverkas i bränslefabriken i Västerås, numera ägd av Westinghouse Electric Company.
FN:s klimatpanel (IPCC) inkluderar kärnkraft som en av de koldioxidsnåla energikällor som ger ett ansenligt bidrag till att uppfylla 1,5-gradersmålet.

Lars Wiegert

Civilingenjör elkraft
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen