Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räddningstjänsten bekämpade brand på skola

Det började brinna i Oskarskolan på Svenska vägen i Lund under söndagskvällen. Räddningstjänsten lyckades begränsa branden och förhindra en spridning. Branden misstänks vara anlagd.

Bild: Patrick Persson
Larmet kom klockan 23.08. Enligt uppringaren till SOS så syntes rök och lågor från skolan.
Branden var synlig i en gavel, vägg och tak vid en skolbyggnad, meddelade räddningstjänsten strax efter att de kommit fram.
– Det började utvändigt och sen har det spridit sig in i byggnaden delvis, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
– Vi har lyckats begränsa den hyfsat till gaveln där det började brinna och förhindrat spridning till resten av byggnaden.
Räddningstjänsten bekämpade branden både från insidan och från utsidan. Rökdykare var uppe på taket på byggnaden som det brann i och frilade tak och väggar.
Har ni fått branden under kontroll?
– Det tycker jag att vi har fått. För tillfället i alla fall. Vi kontrollerar nu så att den inte har krupit vidare och spridit sig, sa Joel Johansson strax efter midnatt.
Räddningstjänsten fick förstärkning, bland annat från stationen i Burlöv, för att bekämpa branden.
Oskarsskolan är en F-3-skola som består av ett antal olika byggnader. Huset som det började brinna i är ett modulhus.
Räddningsledaren på platsen bedömde att det var stor risk för spridning.
– Vi tror att branden är anlagd. Brottsrubriceringen blir skadegörelse genom brand, säger Cecilia Qvarnström, inre befäl vid polisen.
Räddningstjänsten lyckades släcka branden under söndagen.
Förra året drabbades Lund av ett flertal skolbränder som misstänks vara anlagda.
Enligt Lunds kommun kommer barnen på Oskarskolan att kunna gå i skolan under måndagen, men de hänvisas till andra lokaler, nämligen K-byggnaden på Lerbäcksskolan. Personal från kommunen kommer under morgonen att finnas på plats vid Oskarsskolan för att hjälpa barn och lämnande föräldrar att hitta till de tillfälliga undervisningslokalerna.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen