Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: MFF-våren: Allsvenska insatsen – en briljant målvakt

Tretton spelade matcher för Malmö FF – nio segrar, tre oavgjorda, en förlust. Den allsvenska våren 2019 har lett till serieledning (en match mer spelad, men ledning oavsett).
Men hur har olika spelare, lagdelar och ledning bidragit?
Har försökt titta brett, det vill säga på prestation, betydelse, tillgänglighet och så vidare. Se det inte alltför pretentiöst, det finns alltid tusen detaljer att diskutera.
Betygen är alltså i en tiogradig skala för att få större spridning och lättare jämförelser.
Mitt försök att bryta ner den allsvenska våren 2019 för MFF börjar med målvaktssidan. Det vill säga med en spelare, eftersom Dusan Melicharek inte fått en enda allsvensk minut.
Johan Dahlin i aktion i MFF:s derby mot HIF.Bild: Anders Bjurö/TT
Johan Dahlin 13 matcher, 0 mål, 0 assist
Johan Dahlin har vaktat målet hela vägen och är spelaren som alltför ofta får för lite kredd. Ett historiskt problem i lag som Malmö FF som dominerar både spel och målgörande för det mesta.
Därför kändes det på något sätt rättvist att Dahlin fick chansen att briljera riktigt rejält mot HIF i den sista vårmatchen. Och att han främst fick briljera genom att visa sin utveckling under tränaren Jonnie Fedel.
Pratade med Dahlin en del redan i fjor om hur man jobbar med positionsspelet. Att stå rätt, inte behöva göra tv-räddningar. Insatsen mot HIF var ett skolexempel på detta, hur Dahlin läste spelet. Han fick göra ett par svettiga räddningar i fria lägen också, men framför allt skapade han trygghet och lugn genom att aldrig vara illa ute.
Jag tycker att Johan Dahlins spel bara vuxit och vuxit under våren – och då från en hög nivå redan innan. Att vara målvakt handlar inte bara om att rädda avslut, det handlar om att äga sitt straffområde och sätta igång spelet på ett bra sätt. En del tycker att Dahlin kunde vara snabbare, jag tycker det är viktigare att det blir rätt än går snabbt. Dahlin har också haft ett par "nästan-assist" på sina långa utsparkar.
Men i bedömningen av hans betydelse får man givetvis ändå ta hänsyn till hur hårt ansatt han varit och då är ju svaret att många matcher varit ganska lugna.
Ytterst blir det förstås fokus på antalet insläppta mål för en målvakt. Låt oss då betona några nyckeltal:
# Johan Dahlin har bara släppt in nio mål på tretton matcher, minst i allsvenskan tillsammans med AIK-målvakten Oscar Linnér. Till skillnad från Linnér vill jag påstå att Dahlin inte gjort något misstag som gör att han får "ta på sig" något av målen.
# MFF startade inte så bra resultatmässigt. 1–1 hemma mot Häcken och 1–3-förlust borta mot Sundsvall. Det innebär att Johan Dahlin släppte in fyra mål på de två första matcherna. På de följande elva har han alltså bara släppt in fem. Oerhört starkt.
# Johan Dahlin har hållit nollan i sex matcher.

Betyg Johan Dahlin: 8.

Gå till toppen