Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Preem vill gå före – miljövänner är kritiska

Mitt på Bohusläns kust ligger Preems stora oljeraffinaderi. Nu vill bolaget bygga ut, bland annat för att bättre ta hand om miljöfarlig tjockolja. Men följden kan bli ett fördubblat utsläpp av koldioxid, vilket väckt kritik. Preem hoppas att ny teknik, och biologiska råvaror, ska hålla utsläppen nere.

Malin Hallin är chef för hållbar utveckling på drivmedelsbolaget Preem. Hon ser den planerade utbyggnaden av raffinaderiet vid Lysekil som en investering för miljön, eftersom man ska kunna göra bensin och diesel av förnybara råvaror. Men kritiker pekar på en annan del av utbyggnaden, som vållar stora utsläpp av koldioxid.Bild: Thomas Johansson/TT
I november sade en miljödomstol ja till Preems planer på en utbyggnad för 15 miljarder kronor av raffinaderiet norr om Lysekil. Men beslutet överklagades av både privatpersoner och miljöorganisationer, som Naturskyddsföreningen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen