Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Annika Gustafsson: Big little lies 2: Lika beroendeframkallande som första säsongen

”'Big little lies' är framför allt en serie om människors behov av att visa upp en perfekt yta men undan för undan krackelerar den och i stället avslöjas den ena sjaskigheten efter den andra”. Annika Gustafsson ser säsong två av den hyllade HBO-serien.

Nicole Kidman som lyxhustrun Celeste, och Meryl Streep som mamman till Perry (Alexander Skarsgård) i den andra säsongen av ”Big little lies”.Bild: HBO Nordic

Big little lies, säsong 2

STRÖMMAD TV-SERIE. DRAMA. USA/Kanada, 2019. Regi: Andrea Arnold. Med: Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Meryl Streep, Shailene Woodley, Zoë Kravitz. Längd: Sju avsnitt à la cirka 0.45. Recensionen är baserad på de tre första avsnitten.

Först för några veckor sedan såg jag de sju avsnitten i HBO:s hyllade serie ”Big little lies” från 2017. Jag förstår att många har använt ordet ”beroendeframkallande” om den thrillerartade, briljant spelade historien, där äktenskapligt våld i ett överklassområde i kuststaden Monterey i Kalifornien blandas med en nyinflyttad arbetarklasskvinnas posttraumatiska stress efter en våldtäkt och en son som resultat.
Mellan Nicole Kidmans misshandlade lyxhustru Celeste och Shailene Woodleys djupt sårade Jane finns Reese Witherspoons självupptagna men vänfasta Madeleine med upprorisk tonårsdotter från ett tidigare äktenskap och dotterns pappas nya familj med karismatiska hustrun Bonnie (Zoë Kravitz). Dessutom ingår Laura Derns affärskvinna Renata i kvinnokvintetten som knyts ihop av att deras barn går i samma klass i den välrenommerade privatskolan.
Flera olika teman ryms i australiensiska författaren Liane Moriartys bästsäljande roman som ligger till grund för serieskaparen David E Kellys utmärkta verk. Här finns äktenskapen med alla lögnerna kring bland annat otrohet, barnen som ser och förstår betydligt mer än vad föräldrarna anar och inte minst relationerna mellan väninnorna – till synes så öppna och förtroliga men också här uppenbarar sig skavanker i form av avundsjuka.
Om skam var centralt i den första säsongen handlar den andra mer om skuld. När vi skiljs från kvinnorna i slutet av avsnitt sju befinner de på stranden tillsammans med sina lekande barn. Solljuset skimrar och de slappnar av. Den misshandlande Perry, skarpt och precist gestaltad av Golden Globe-belönade Alexander Skarsgård, har lämnat jordelivet. Men skadorna som han tillfogat sin familj och även Jane med sonen Ziggy försvinner inte lika lätt. Mardrömmarna är intensiva hos flera visar det sig när avsnitt åtta tar sin början. Dessutom anländer Perrys mamma, spelad av Meryl Streep med lite onödigt påbyggda tänder. Hon vill undersöka omständigheterna kring sonens död och blir något av en ny drivande motor i historien.
Renatas man ställer till det rejält med felslagna spekulationer och deras ekonomi pyser ihop, något som får uppkomlingen Renata att rasa och deras dotter att falla ihop på skoltoaletten. Men det är knappast lektionerna kring klimatkrisen som utlöst barnets utmattning utan snarare det spel flickan uppfattar mellan föräldrarna. Ja, det är många trådar som ska utvecklas under de kommande veckorna.
Nya brittiska regissören Andrea Arnold har tagit över efter Jean-Marc Vallée. Arnolds starka, socialrealistiska dramer till exempel ”Red road” och ”Fish tank” gör henne väl lämpad för uppgiften. Inte oväntat märks hennes insats i personregin, där spelet blivit ännu bättre hos främst Reese Witherspoon och Zoë Kravitz. Också barnskådespelarna gör intryck.
Här finns lysande komiska scener mellan främst Witherspoon och Adam Scott som hennes make Ed. Trots de allvarliga, tunga ämnen är serien bitvis härlig underhållning. Skarpa, roliga replikskiften stannar i minnet. Inte oväntat kommer de ofta från Meryl Streeps lite snipiga Mary Louise. Hennes första möte med Madeleine och det kategoriska uttalandet om att ”kortväxta människor är opålitliga”, hör dit. Det ska bli intressant att följa Mary Louises utveckling framöver. En gissning blir att även där finns lögner begravda.
”Big little lies” är framför allt en serie om människors behov av att visa upp en perfekt yta men undan för undan krackelerar den och i stället avslöjas den ena sjaskigheten efter den andra. Ibland mänskligt begripliga, men toleransens gräns går vid misshandel och våldtäkt. Stilla havets vågor är lika dramatiska och elegant metaforiskt utnyttjade som i säsong 1. Beroendet har väckts på nytt.
Andra säsongen av ”Big little lies” finns på HBO Nordic.
Gå till toppen