Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler kameror runt skånska tågstationer ska skapa trygghet

Det ska komma upp fler övervakningskameror runt om de skånska tågstationerna. Skånetrafiken ska ta upp diskussioner med Helsingborg, Lund, Malmö och andra kommuner för att öka tryggheten för resenärer när de lämnar tågen.

Det är ofta stökigt i och omkring Knutpunkten i Helsingborg. Skånetrafiken ska ta upp diskussion med kommunen med utökad kameraövervakning.Bild: Jennie Lorentsson
Det beslutade kollektivtrafiknämnden, efter förslag från S.
– Det finns kameror inne på stationerna, men här handlar det om angränsade områden. Vi har ju haft en rad incidenter – det som hände på Malmö C idag - men också på Södervärn i Malmö, stationen i Lund och Knutpunkten i Helsingborg, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i nämnden.
Övervakningskameror finns redan inne i pågatågen, och på alla större tågstationer och nyare pågatågshållplatser.
Det är kommunerna som bestämmer om det ska sättas upp kameror även vid vägar, tunnlar eller torg utanför stationerna. Men Skånetrafiken kan gott ta initiativet, menar S.
– Kameror löser ju inte alla problem. Men i Malmö har vi erfarenheter av att de stävjar rån, flyttar knarkhandel och klarar upp andra brott. Det ger ju ökad trygghet till både tåg- och bussresenärer, säger Andreas Schönström.
I Skåne tror han att fler kameror kan behövas kring alla stora knutpunkter i Malmö, Lund, Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad.
Beslutet som togs i Region Skånes kollektivtrafiknämnd säger att Skånetrafiken, tillsammans med kommunerna, ska utreda möjligheten till kameraövervakning på stationer som upplevs som otrygga.
Gå till toppen