Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från tennis till padel – nu ska Sofia Arvidsson mäta sig med världseliten

Hon har vunnit två WTA-titlar och låg som bäst 29 på tennisens världsranking. Nu får Sofia Arvidsson wildcard till Swedish Padel Open – samtidigt som hon är sportchef.
– Jag har slagit vissa spelare på träning som ligger runt 40-50, säger hon.

Sofia Arvidsson under Swedish Open 2015 i Båstad.Bild: LUDVIG THUNMAN
Sofia Arvidsson slog igenom 1999 när hon som 16-åring gick till final i Australian Opens juniorklass. Det blev totalt sexton år på tennisens proffstour innan hon la racket på hyllan 2016.
Men i slutet av juni är hon tillbaka i hetluften. Den här gången på padelbanan genom ett wildcard till Swedish Padel Open.
– Det ska bli skitkul att få mäta sig med de bästa spelarna, säger hon.
Att hon får wildcard till Swedish Padel Open var inte självklart, trots att hon rankas etta i Sverige. Sofia Arvidsson är nämligen sportchef för tävlingen. Det är först de sista veckorna som hon har funderat på möjligheten att kombinera rollerna som spelare och sportchef.
– Den sista tiden har folk börjat ställa lite frågor. Jag har ju ett jobb som sportchef att sköta i första hand. Men övriga i organisationen tycker att jag ska spela, och man är ju kvinna så två saker samtidigt är inga problem, säger hon skämtsamt.
Världsettan i padel Marta Marrero har varit tennisproffs och låg 47 som bäst. Sofia Arvidssons bästa ranking var 29. I slutet på juni debuterar hon på World Padel Tour.Bild: Foto: Privat
Hon har vunnit alla tävlingar som hon har ställt upp i på den svenska padeltouren. Oftast med Anna Svedenhov från Helsingborg vid sin sida men hon är skadad så de senaste tävlingarna har Sofia Arvidsson haft olika partners.
Under Swedish Padel Open blir det en 18-åriga spanjorska Nuria Vivancos som tar plats i forehandhörnet. De har aldrig spelat tillsammans tidigare.
– Det är genom förbundskaptenen Dani Dios. Jag frågade honom om det fanns några bra forehandspelare i toppen som är lediga för Swedish Padel Open. Hon rankas 67 i världen, säger Sofia Arvidsson.
Sofia Arvidsson och Prins Carl Philip under finalen i Swedish Padel Open förra året.Bild: Christian Örnberg
Hon är själv backhandspelare och offensiv på banan.
– Det är mycket power. Men jag försöker att variera och spela taktiskt, fast det är kul att slå hårt. Man lär sig varje gång man spelar padel tycker jag. Det är till och med så att jag släpper en boll så den får studsa i väggen då och då, säger hon och skrattar.
Just spelet med väggarna är det hon behöver jobba mest på, precis som de flesta andra tennisspelare som börjar med padel.
– Jag ska träna extra nu i några veckor så det får bli en quick fix med väggspelat.
Du gick inte fram på nät särskilt mycket på tennisbanan, men på padelbanan är ju din volley ett vapen?
– Folk undrar var den volleyn var i tennisen. Men jag har nog bättre volley i padel. Jag spelade inte volley på tennisbanan, men den kanske var okej.
Satsar du på att faktiskt vinna en match?
– Det bero ju på vad man får för lottning. Jag har slagit vissa spelare på träning som ligger runt 40-50, men det är svårt och säga. Man får vara ödmjuk inför uppgiften. Vi kan ju få möta ett par som är topp åtta eller så får vi möta ett lägre rankat par. Det ska bli kul i alla fall.
”Hon är rankad ett i Sverige och har en backhand i toppklass. Det kommer bli kul att få se hur långt den räcker bland de bästa i världen”, säger Urban Johansson som är Tournament Director om kollegan Sofia Arvidsson.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Även Antonette Andersson från Göteborg och Baharak Soleymani från Västerås får wildcard till tävlingen.
Turnering börjar 26 juni och damerna kommer inleda på Vilshärads padelanläggning, strax utanför Halmstad. Från kvartsfinalspelet flyttar de in till Båstad.
Gå till toppen