Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Jakten på Jan Björklunds efterträdare

Liberalernas ”slaget i Lund” blev en snäll tillställning

Nyamko Sabuni vill ha ”ett systemskifte” i integrationspolitiken. Erik Ullenhag vill göra Sverige ”snällare”.
Det var fullsatt på Grand Hotel i Lund på måndagskvällen när Liberalernas kandidater till att ta över efter Jan Björklund möttes för en sista drabbning.

Tre rivaler gör upp om partiledarjobbet:
Socialliberalernas kandidat Erik Ullenhag, stödd av dem som tycker att partiet ska fortsätta vägra förhandla med SD.Bild: Patrick Persson
Kravliberalernas favorit Nyamko Sabuni, som förespråkar en tuffare linje i flyktingpolitiken.Bild: Patrick Persson
Och riksdagsmannen Johan Pehrson, som tillmäts minst chans av de tre.Bild: Patrick Persson
Strax innan tillställningen ska börja står Pehrson i foajén med en mugg espresso i handen.
– Nu avgörs slaget i Lund, skämtar han.
Att han skulle vara en kompromisskandidat mellan Ullenhag och Sabuni vill han inte gå med på. I vintras stödde Pehrson, liksom Sabuni, inte januariavtalet med Stefan Löfven, utan ville stödja Ulf Kristersson som statsminister.
Dessutom framhåller Pehrson att han har en fördel framför Ullenhag – som de senaste åren varit ambassadör – och Sabuni – som jobbat i det privata näringslivet.
– Vill man ha en partiledare som sitter i riksdagen tar man mig.
Erik Ullenhag fick på morgonen en glad nyhet: Stöd från Liberala ungdomsförbundet, vars ordförande Joar Forsell inte vill att partiet ska rusa efter M och KD ut åt höger – utan satsa på en framtid i mitten.
Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag tillsammans på Grand Hotel i Lund.Bild: Patrick Persson
Många ser Ullenhag som favorit i partiledarracet.
Men medan han mickar på för att gå upp på Grand-scenen varnar han för att hoppas på en ny "Westerbergeffekt" – att partiet med en ny ledare ska få ett lyft som LSS-reformens pappa Bengt Westerberg fick på 1980-talet.
– Nu ska vi ta det lugnt. Det här partiet har 3,7 procent enligt SCB. Vi har en väldig hemläxa att göra, säger han.
På scenen får Ullenhag frågan vilka misstag han gjort som politiker.
– Jag var emot Öresundsbron en gång i tiden, svarar han och belönas med skratt från partivännerna i publiken.
Allvarligare är Ullenhags löfte att han vill slåss för att återupprätta LSS-reformen för funktionsnedsatta, något som partiet fått inskrivet i januariavtalet.
– Där måste vi vara vakthund. LSS kommer att kosta. Och det får kosta. För det är en frihetsreform, säger Ullenhag.
I helgen gjorde Nyamko Sabuni ett utspel som kan få stor betydelse för vem som väljs till partiledare.
I Expressen sågade hon de nya generösare reglerna för anhöriginvandring – som Liberalerna gjort upp med regeringen om i januariavtalet – och slog fast att ”mångkultur inte är att eftersträva”.
Anhängare av den hårda linjen gillade vad de hörde. Men många i Ullenhag-falangen tyckte hon lät som en sverigedemokrat.
När Sabuni i Lund får frågan om vilka misstag Liberalerna gjort för att rasa i opinionsmätningarna svarar hon:
– Största misstaget var att vi släppte integrationen.
Sabuni är glad att Liberalerna fått in Lars Leijonborgs gamla krav på språktest för medborgarskap och vill överlag ställa krav på flyktingar.
– Vi behöver jobba med ett systemskifte på det här området, säger hon.
Liberalerna är i djup kris. I EU-valet fick partiet svaga 4,1 procent. I SCB:s väljarbarometer blev det 3,7 procent. Partiet hade alltså åkt ur riksdagen om det varit val i dag.
Dessutom har sprickan som slogs upp i spelet om regeringsmakten i vintras bara vidgats.
Grovt räknat är det nu de som stödde Björklund i att släppa fram Löfven som statsminister för att inte ge SD inflytande som står bakom Ullenhag. Medan de som hellre släppt fram Ulf Kristersson vill ha Sabuni.
På Grand-scenen får de tre kandidaterna röda och gröna lappar att lyfta på ja- och nejfrågor. Svårast är den som gäller regeringsbildningen: "Kan du tänka dig att sitta i en S-ledd regering?"
Lite förvånande hissar Ullenhag rött och de två andra grönt. Fast sen ändrar han sig till ett slags rödgrönt icke-svar.
– Vi har ägnat år att prata om vem som tar vem. Nu ska vi utveckla vår egen politik, protesterar han mot frågeställningen.
– Ett liberalt parti ska kunna regera med allt från moderater till socialdemokrater. Men nu ska vi ska fokusera på vår egen politik, tycker Sabuni och Johan Pehrson håller med.
I sina avslutningsanföranden gör alla tre sitt bästa för att berömma sina medtävlare och markera att de vill ena det sargade partiet.
– Det är bara i frihet vi kan förverkliga våra drömmar som människor, säger Johan Pehrson.
– Jag vill fortsätta att vara en röst för dem som inte har någon röst, säger Nyamko Sabuni.
– Liberalerna ska vara ett part som skapar framtidstro. Det finns för många dysterkvistar i svensk politik, menar Erik Ullenhag.
Nu ska det hållas medlemsomröstning i de flesta L-distrikten, bland annat i Skåne. På landsmötet den 28 juni avgörs vem, som efterträder Jan Björklund.
Gå till toppen