Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Ändå bra besked. Polisen står redo.

Malmö centralstation spärrades av under måndagen.Bild: Patrick Persson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Mobilfilmerna från Malmö centralstation visar en mycket aggressiv situation. En man som enligt vittnen har gått omkring i stationshallen och sagt sig bära på både skjutvapen och sprängmedel, gör gång på gång utfall mot de poliser som försöker oskadliggöra honom. På stationsgolvet står mannens två väskor, runtomkring är resenärer på väg till och från sina tåg.
Det blev till slut så pass hotfullt, uppger polisledningen, att poliserna på plats tvingades använda verkanseld – polisspråk för att skjuta för att träffa. Strax efteråt kunde också mannen gripas och föras till sjukhus.
Ingenting på filmerna tyder på att poliserna fattade ett felaktigt beslut. Men när måndagen börjar gå över i kväll är frågorna fortfarande många.
Vem är mannen, och vad ville han åstadkomma? Han är skottskadad i benen, han är inte samarbetsvillig utan fortsätter att hota polisen. Identiteten är fortfarande inte säkerställd.
Vad fanns i väskorna som polisens bombskydd valde att skjuta sönder efter att ha spärrat av centralstationen? Inte heller det finns det något svar på förrän innehållet är analyserat.
Var det terrorism? Mannen är i nuläget misstänkt för försök till mord*, men så länge terrorspåret inte kan motbevisas måste också det scenariot finnas med i det fortsatta polisarbetet, förklarade kommenderingschefen Per-Olof Söyseth under presskonferensen. Inte minst eftersom det är mer effektivt att börja stort och smalna av än att göra det motsatta.
Medan det verkar dröja att få vissa svar, gav det som hände på centralstationen under den tidiga måndagsförmiddagen åtminstone ett resolut svar på en annan fråga. Nämligen den om hur förberedd polisen är för den här typen av situationer.
De första larmen till polisen togs emot strax efter tio. Redan tjugo minuter senare kom uppgifterna om att mannen hade blivit skjuten och förd i väg med ambulans. Strax därefter var hela stationsbyggnaden utrymd och bombskyddet på plats.
Inte heller den som befarat långvarigt inställda tåg – händelser som den idag till trots måste ju vardagen fungera för dem som arbetar och bor i Malmö – behövde vänta särskilt länge. Redan vid halv fyra-tiden hade avspärrningarna hävts och tågtrafiken börjat rulla igen.
Under presskonferensen på måndagseftermiddagen gavs intrycket av ett välsmort polismaskineri. Att det är ett scenario polisen övar på, att insatsen skedde snabbt tack vare de övningarna, och att uppgiften för Malmöpolisen nu – parallellt med utredningsarbetet – är att vara synliga runt om i staden.
För att visa närvaro. Och för att skapa trygghet för de Malmöbor som har tvingats uppleva ännu en dag av att hamna i centrum för våldet.
* Åklagaremyndigheten beslutade senare att anhålla mannen gällande grovt olaga hot.
Gå till toppen