Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oskarskolans elever får avsluta terminen på Lerbäckskolan efter branden

En brand natten mot måndagen förstörde ett klassrum och rökskadade delar av en Oskarskolan.

Branden började utanpå skolan, men spred sig snart i en vägg och upp i taket. Ett klassrum fick stora skador.Bild: Ingemar D Kristiansen
Strax efter klockan 23 på söndagskvällen fick SOS Alarm ett samtal om en pågående brand på Oskarskolan i Lund.
Skolan har elever i årskurserna F-3 och ligger på Nöbbelöv i norra delen av Lund.
När räddningstjänsten anlände brann det i både gavel, vägg och tak.
– Det började utvändigt och sen har det spridit sig in i byggnaden, sade Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan, under kvällen.
– Vi har lyckats begränsa den hyfsat till gaveln där det började brinna och förhindrat spridning till resten av byggnaden.
Räddningstjänsten bekämpade branden både från insidan och från utsidan. Rökdykare var uppe på taket på byggnaden det brann i och frilade tak och väggar. Efter två timmar var branden släckt.
En annan som snabbt kom till platsen var Oskarskolans rektor Cecilia Strid. Skolan har nu snabbt fått ställa om sina planerna för de sista dagarna av vårterminen, berättar hon.
– Vi gick ut redan i natt och berättade att undervisningen ska ske på Lerbäckskolan, säger Cecilia Strid.
Under måndagsmorgonen mötte hon eleverna utanför den brandhärjade skolan, berättade vad som hänt och såg till att de kom iväg till Lerbäckskolan där andra lärare väntade.
Hur tog eleverna beskedet om branden?
– Det är klart någon var lite ledsen. Några undrade över saker de hade där inne, vad som hänt med dem. Och så tog vi lite bilder, för det är bra att ha när vi senare ska prata med dem om vad som hänt, berättar Cecilia Strid.
Hon har också varit inne i det klassrum som skadades svårast i branden.
– Det är väldigt mycket rökskadat i huset. Och det klassrum där det brunnit är det ett stort hål i väggen. Samtidigt är andra delar av huset som helt orörda.
Räddningsledaren på platsen bedömde att det var stor risk för spridning.
– Vi tror att branden är anlagd. Brottsrubriceringen blir skadegörelse genom brand, säger Cecilia Qvarnström, inre befäl vid polisen.
Bedömningen delades dagen efter av Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
– Det har börjat på utsidan av byggnaden och sedan spritt sig längs med väggen och upp på taket. Utredningen av brandorsaken är ju inte klar, men det är väl högst sannolikt att branden är anlagd.
Också under försommaren 2018 drabbades Lund av ett flertal anlagda bränder i skolor. Då släcktes bränder på bland annat Järnåkraskolan, Palettskolan, Blåklintens förskola samt Stenröseskolan.
Läs också Räddningstjänsten bekämpade brand på skola
En av skolans byggnader har fått rökskador, och ett av klassrummen har efter branden ett hål i yttervägen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen