Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen: Mannen på Malmö C inte identifierad

Mannen på Malmö C är ännu inte identifierad av polisen och är inte samarbetsvillig. Han sköts i båda benen. Polisen utredde initialt händelsen som mordförsök, men utesluter inte potentiellt terrorbrott.

Lotta Svensson, polisinsatschef, Anders Wiberg, stabschef, Per-Olof Söyseth, kommenderingschef och Andy Roberts, lokalpolisområdeschef mötte ett stort pressuppbåd.Bild: Peter Frennesson
Fyra timmar efter att insatsen på Malmö C startade kunde Malmöpolisen ge en första sammanfattning av händelsen där en hotfull man sköts av polis. Mannen hotade med att han hade en bomb i sin väska.
Lotta Svensson, polisinsatschef, Anders Wiberg, stabschef, Per-Olof Söyseth, kommenderingschef och Andy Roberts, lokalpolisområdeschef mötte ett stort pressuppbåd på Rättscentrum i Malmö. Presskonferensen började fyra timmar efter att de första larmen från Malmö C kom in till polisen.
Polisen berättade att de hade gjort husrannsakningar och fordonskontroller på flera håll i Malmö med anledning av händelsen på Centralen. Bland annat en husrannsakning på en adress som mannen uppgett att han vistats på.
Bild: Patrick Persson
Polisen beskriver händelseförloppet som så pass hotfullt att en polisman valde att avlossa verkanseld. Mannen skottskadas i båda benen. Efter att han blivit skjuten omhändertogs han av polisen och ambulanspersonal.
Kvar på plats var hans väskor. Centralen och omliggande byggnader spärrades av och polisens bombtekniker kallades till platsen. Det finns ännu ingen information om vad väskorna innehöll.
– Det här scenariot övar vi på. När vi fick informationen, startade ”särskilda händelser” och en stab tillsattes under ledning av Anders Wiberg. Så länge vi inte kan utesluta terrorärende jobbar vi enligt den principen, säger polisen.
Mannens id är inte fastställt. På måndagen pågick kontakter via nationella operativa avdelningen för att fastställa vem mannen är. Enligt flera uppgifter till Sydsvenskan rör det sig om en 44-årig man bosatt i Malmö. På måndagseftermiddagen framkom det att han bar på flera id-handlingar.
Polisen berättade också att en kvinna greps inledningsvis och hördes på platsen. Hon är nu avförd från utredningen.
Enligt Per-Olof Söyseth, kommenderingschef, fick mannen en eller två skottskador i benet. Han vårdas på sjukhus.
– Vi bedömer att de agerade rätt och riktigt och enligt gängse rutiner, säger Andy Roberts om att polis sköt mannen.
– Men en särskild utredningsenhet ska titta på det och bedöma det.
Senare på måndagen blev en man skjuten på Bellevuegården. Polisen ser dock inga samband mellan den händelsen och den hotfulle mannen på Malmö C.
Gå till toppen