Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regeringen tar el-strid med EU

EU hotar stoppa de planerade prissänkningarna av elnätsavgifterna. Men regeringen viker inte en tum. – Elnätsföretagen har orimliga vinstnivåer, säger energiminister Anders Ygeman (S). Men först väntar nya höjningar.

Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd att bygga nya elledningar, föreslår en ny utredning. ArkivbildBild: Christine Olsson/TT
I fjol lovade dåvarande energiminister Ibrahim Baylan (S), någon vecka före riksdagsvalet, prissänkningar på som mest 20 procent för de som drabbats hårdast av saftiga prisökningar på elnätsavgiften senaste åren, uppemot 50 procent på fem år. Men först lär det komma nya höjningar, flera av bolagen kan falla tillbaka på gamla beslut och plocka ut mer av konsumenterna. På måndagen kom ytterligare en prishöjning, från Eon, som meddelar att man höjer nätpriset med uppemot en hundralapp i månaden, eller runt tio procent, för en villakund med elvärme.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen