Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Ta Löfvens fotbollssnack på allvar.

Caroline Seger efter ett mål mot Tyskland.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Sveriges fotbollsdamer gör på tisdagen entré i fotbolls-VM. Platsen är franska Rennes och för motståndet står Chile.
Många på hemmaplan hoppas givetvis på en svensk framgång. Och inte bara på planen, mot Chile. Det är hög tid att lagkaptenen Caroline Seger för svenskorna också till en seger av annat slag.
I torsdags, när Stefan Löfven (S) besökte Lund för ett nationaldagstal, fick statsministern frågan om Svenska fotbollförbundet bör betala ut samma ersättning till kvinnliga som till manliga fotbollsspelare. Han svarade:
”Vi måste komma till en situation där det är lika betalt.”
Det var nog inte stundens ingivelse för Löfven. Eller för att ställa sig in hos halva befolkningen. Det visade sig att han var hyggligt inläst på att internationella fotbollsförbundet Fifa betalar ut en bråkdel, drygt 10 procent, till kvinnornas VM-vinnare jämfört med männens. 4 miljoner US-dollar mot 38 miljoner US-dollar.
Det är inte jättesvårt för den som letar anledningar till skillnader i ersättning att hitta argument. Publiken är ofta större på mäns fotboll. Sponsorerna är villiga att lägga upp mer pengar. Allsköns teorier om kvalitetsskillnader hörs för jämnan och lär höras länge än. Men vänd på resonemanget.
Tänk om svenskarna i allmänhet och Svenska fotbollförbundet i synnerhet kunde ta Löfvens ord på allvar. Kvinnliga landslagsspelare gör också en viktig insats för landet. För nationen. De spelar också matcher om 90 minuter. De är också viktiga förebilder för unga.
Tänk om fotbollsförbundet tog mod till sig och gick ut till svenska folket och sponsorerna och förkunnade att från och med nu behandlas män och kvinnor i blågula dressen lika. För Sverige är ett land som tror på jämställdhet. Punkt.
Norge har redan gjort det, där är landslagens ersättning lika. Också i Nederländerna.
Det är i och för sig en vacker gest av herrlandslagets Jimmy Durmaz att skänka sin bonus från kvalspelet mot Malta och Spanien till damfotbollen, men bättre än sporadiska allmosor vore att ge damerna fullgod ersättning. Som regel.
Tiden då danska landslagstjejer strejkar eller irländska damlandslaget tvingas dela träningsoveraller och byta om på offentliga toaletter borde vara över.
Nilla Fischers starka tal på Fotbollsgalan i november borde vara en väckarklocka som ringt nog, och som inte sätts på snooze. ”Orättvisa gör ont”, sade Fischer och vände sig sedan till alla fotbollstjejer: ”Sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer.” Till killar, och till män, sade hon: ”Det är dags att komma in i matchen nu.”
Mats Wilander, tennisstjärnan, lyfte i en intervju i Sydsvenskan och HD nyligen upp legenden Billie Jean King: ”Hon skapade jämställdhet inom dam- och herrtennis. I Grand Slam-turneringar är det samma prispengar, de spelar på samma ställe … Det är fantastiskt stort.”
Likabehandling är inte raketforskning. Det är rättvisa. Här och nu.
Politik, sade Olof Palme, är att vilja. Precis som fotboll.
Gå till toppen