Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tusen skrev under protest mot lägenhetsförsäljning i Kävlinge

Förslaget att sälja 15 procent av kommunens lägenheter klubbades i kommunfullmäktige under måndagen. Utanför kommunhuset samlades kritiska hyresgäster som överlämnade protestlista.
– Det är ju klart man påverkas när 1 047 människor är bekymrade, säger Anette Bååth (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Uppemot 400 av det kommunala bostadsbolaget KKB:s lägenheter ska säljas.Bild: Sydsvenskan
Under måndagen beslutade ett oenigt kommunfullmäktige att sälja 15 procent av allmännyttans lägenhetsbestånd i Kävlinge kommun, uppemot 400 lägenheter. Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Anette Bååth (L) röstade 33 ledamöter för alliansens förslag och 15 ledamöter emot. En liberal ledamot avstod från att rösta.
Läs också SD ställer sig bakom alliansens försäljning av KKB
Det kommunala bostadsbolaget KKB får nu i uppdrag att hitta en privat fastighetsvärd som passar för affären. Merparten av vinsten ska återinvesteras i KKB, medan 40 procent tillfaller Kävlinge kommuns satsning på band annat nya idrottshallar.
Planerna har mött kritik från framförallt S och V och även skapat lokal debatt. Över 1 000 personer har skrivit under den lokala Hyresgästföreningens namninsamling mot förslaget. Listan överlämnades under måndagen till Anette Bååth utanför kommunhuset.
– Politikerna ska veta att det berör många, det är inte bara hyresgäster som skrivit under, säger Linus Fast, bostadspolitisk samordnare på Hyresgästföreningen i Norra Skåne.
Ett tjugotal personer var på plats för att visa sitt missnöje. Anette Bååth berättar att en äldre dam höjde rösten mot henne på väg från mötet.
– Hon skrek att vi inte bryr oss om dem, säger Anette Bååth.
Enligt henne var alliansen förberedda på reaktionerna.
– Det är klart det är mycket oro när man ställs inför faktumet att byta hyresvärd utan att man själv valt det. Tyvärr har oppositionen piskat upp debatten om hyreshöjningarna.
– Hyran är ju reglerad även hos privata värdar.
Kunde ni i alliansen varit mer aktiva i debatten?
– Vi har inte haft så mycket offentlig debatt. Vi har velat sköta detta på ett bra sätt, för det är faktiskt hyresgästernas hem det handlar om.
Läs också Hyresgäster oroas över höjda hyror när allmännyttan säljs
Trots protesterna kommer alliansen, som fick genom förslaget med stöd av SD, inte att backa från planerna att sälja uppemot 400 av kommunens lägenheter. Anette Bååth (L) kommenterar protestlistan så här:
– Det är ju klart man påverkas när 1 047 människor är bekymrade. Vi backar inte från beslutet, men vi kommer sköta detta på ett ansvarsfullt sätt, säger hon.
Gå till toppen