Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

30-åring dömd för den fräcka stölden av glaskonstverk från Hotel Planetstaden

På mindre än en minut stals glasskeppet för miljonbelopp från Hotell Planetstaden. Mindre än en vecka senare ångrade sig tjuven och fixade tillbaka konstverket. Nu döms han till tre månaders fängelse.

De tomma fästena efter stölden av glasskeppet signerat Bertil Vallien. Men hotellet fick mot alla odds tillbaka sitt konstverk.Bild: Ingemar D Kristiansen
Mannen gick helt enkelt in på Hotel Planetstaden, tog ner glasskeppet gjort av Bertil Vallien, och gick ut. Detta hände i maj förra året och hotellägaren Krister Nilsson sa då till Sydsvenskan att han hade små förhoppningar om att någonsin få se skeppet igen.
Men trots att konstverket var värderat till uppemot två miljoner kronor trodde han det skulle bli svårt för tjuvarna att sälja.
– Den här typen av objekt är omöjliga att omsätta på den vita marknaden. Om någon snor Mona Lisa är det osannolikt att det kommer ut på Blocket – samma sak gäller för den här typen av verk, bekräftade Magnus Andersson, VD för Orrefors Kosta Boda, för Sydsvenskan då.
Mannen som gick in och tog skeppet förnekar stöld. Han skulle bara hjälpa någon annan att bära ut konstverket och förstod inte att det tillhörde hotellet, sa han i rätten. Men den förklaringen köpte inte tingsrätten, inte minst som mannen inom några dagar kunde fixa tillbaka glasskeppet genom att ringa några samtal.
I det inledande polisförhören sa dessutom mannen att det var en ”impulsgrej, att den var fin och att han ångrar sig väldigt mycket”.
Mannen har tidigare dömts för stöld, år 2018, och då även bedrägeri.
Efter stölden på Hotel Planetstaden har han dömts för grov olovlig körning, två gånger. Så trots att det faktum att han hjälpte till att återbörda konstverket ska ”beaktas i mildrande riktning” blir straffet tre månaders fängelse.
Gå till toppen