Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Är det rimligt att lärarna ska nöja sig med 30 teckningar – varenda termin?

Ingen ska inbilla mig att till exempel tio kronor per elev, som i en klass på 30 elever skulle räcka till en blombukett eller en chokladask, är en ouppnåelig summa för några föräldrar, skriver Kenneth Andersson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Skolan skall vara avgiftsfri, lära för livet och i allt högre grad ta hand om barnens uppfostran och göra dem till deltagande och goda medborgare i vårt demokratiska samhälle.
Avgiftsfri betyder att inga kontanta medel får samlas in för att visa uppskattning för någon av skolans personal eller någon utflykt.
Ingen ska inbilla mig att till exempel tio kronor per elev, som i en klass på 30 elever skulle räcka till en blombukett eller en chokladask, är en ouppnåelig summa för några föräldrar. Även om familjen, som min, har flera barn i skolåldern samtidigt. Fyra barn blir 40 kronor en gång per år, knappt ett paket cigaretter eller en halv flaska vin. Småaktigt och för mig en fullkomligt obegriplig brist på uppskattning och stöd.
Till den förälder som i ett nyhetsinslag, i sin Odd Molly-tröja, tyckte att en tjuga var allt för mycket för att visa uppskattning för den lärare som lärt hennes barn läsa, räkna, skriva och bli en fungerande individ i vårt samhälle, vill jag påpeka att värdet på tröjan hade räckt till en ringa uppskattning vid 80 läsårsavslutningar.
Till den rektor som tyckte att en det kunde räcka med en teckning, att det är vårdnadshavaren och inte eleven, som ska visa tacksamhet. Dessutom blir det lite märkligt om varje lärare vid vårterminens slut vandrar hem med 30 stycken teckningar och dessutom förväntas vara tacksamma. Varje år.
I en tid med nedskärningar, disciplinproblem och ökande arbetsuppgifter är väl det minsta vi kan göra att som förälder visa vår uppskattning en gång om året, med till exempel en guldtia. För mig är det fullkomligt obegripligt att en uppskattad lärare inte ska kunna få denna ringa uppskattning samtidigt som vårt samhälle, med samma arbetsgivare, generöst berikar de som visat sig inkompetenta för de arbetsuppgifter de är satta att sköta.
För somliga räcker en blomma, andra behöver fallskärmar för miljoner.
Det betyder så mycket, jag vet, för jag var lärare i en annan tid, när små presenter överräcktes vid skolavslutningar och vi reste till Öland på lägerskolor och till Polen på studieresor. De som hade det ekonomiskt svårt hjälpte vi och kommunerna satsade på aktiviteter utanför skolans väggar.
Det var i en tid när skola och hem samarbetade och vi såg till alla barns bästa och inte bara bevakade egna intressen. Det var när det rådde respekt och uppskattning mellan hem och skola.

Kenneth Andersson

Lund
Gå till toppen