Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elin Henriksson: Liberalernas nästa partiledare bör gå i socialliberal riktning.

Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag - som ser ut att känna segervittring.Bild: Patrick Persson
På måndagskvällen var det dags för det sista stoppet i Liberalernas partiledarkandidatturné. Utfrågningen ägde rum på Grand Hotell i det studentikosa Lund, en av de städer där L har störst väljarstöd.
Utanför huset pågick studenternas firande för fullt och staden sjöd av en känsla av hopp, frihet och framtidstro.
Även inne på hotellet var stämningen munter och förväntansfull. Liksom bland studenterna utanför fanns det, trots det svåra läget, en påtaglig optimism bland åhörarna.
Kontrasten mellan åldern på människorna i lokalen och de utanför var dock tydlig, till och med i denna unga stad var medelåldern på utfrågningen hög.
Svårigheten att engagera unga i politiken är något alla partier kämpar med, men problemet är extra märkbart för L som lockar få förstagångsväljare och väljare under 30 år.
Att unga inte dras till L är anmärkningsvärt, med tanke på att den unga generationen ofta beskrivs som individualistisk och frihetstörstande.
Då kandidaterna analyserade skälen till partiets låga väljarstöd fanns många teorier, men ingen berörde behovet av att locka unga väljare och partimedlemmar. Men utan unga finns ingen framtid för ett parti.
Oavsett vilken kandidat som väljs gör hen därför klokt i att vända sig till Luf för råd. På måndagen gav ungdomsförbundet besked om i vilken riktning de önskar att partiet ska röra sig, nämligen mot sina socialliberala rötter. Det är en riktning som inte bara är önskvärd, utan även strategisk.
Länge har det talats om att det är trångt i politikens mitt, men numera är det snarare trångt på politikens kanter, inte minst högerut där M, KD och SD tävlar om de konservativa väljarna.
Ett stort tomrum har således skapats i politikens mitt, och det är en plats som L mer än gärna får fylla.
Under alliansens tid har liberalismen kommit att endast förknippas med marknadsekonomi och borgerlighet. Men liberalism är så mycket mer. Liberalism handlar om att ge alla människor möjlighet att vara den de vill och att förverkliga sina drömmar. Och då behövs utöver marknadsekonomi även en stark välfärd.
Luf meddelade samma dag att de önskar se Erik Ullenhag som partiledare. Och att Ullenhag har vind i seglen var tydligt under utfrågningen då han fick stora applåder och framträdde med självsäkerheten hos den som börjat känna lukten av seger. Retoriken var slipad och innehöll både patos och logos. Han har en tydlig idé vart han vill föra partiet och förmågan att kommunicera den.
Även Nyamko Sabuni fick stora applåder, men fick kämpa desto mer med formuleringar och med lugnet. Det blåsväder hon hamnat i till följd av hennes kritiska uttalanden om integration har troligenpåverkat självförtroendet.
Och Johan Pehrsson, som de flesta anser borträknad, tycks snarast ha gett upp. Under sin utfrågning gav han få konkreta svar utan ägnade sig istället åt att dra skämt om filmen Godzilla 2.
Lyssna på de unga. De vill ha något nytt. De vill ha frihet och snällhet. De unga vill ha socialliberalism.
Gå till toppen