Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: MFF-våren: Allsvenska insatsen - behöver köpa vingar för pengarna?

Den galna säsongen (sommarupplagan) är här, men det är väldigt tyst runt Malmö FF så här långt.
Men en sak vet vi redan – en vingback med massor av speltid under våren har flugit vidare. Andreas Vindheim återfinns i fortsättningen i Sparta Prag.
Dessutom har den andre vingbacken på den kanten blivit mittback och frågan är om Eric Larsson hittat en bättre framtid där.
I gengäld så ser Uwe Rösler det som många av vi andra sett (han lyssnade till sig det från början) att Jo Inge Berget är en bättre vingback än forward oavsett att han egentligen inte vill vara det.
Redan i vintras försvann alternativet Egzon Binaku från andra kanten, så just nu känns vinbacksparet Sören Rieks och Jo Inge Berget som huvudspåret framåt – men hur ska MFF tänka bakåt? I tuffare bortamatcher och ett eventuellt Europaspel, behövs mer defensiv kraft på vingarna? Ska MFF behöva köpa in vingar för pengarna? Eller åtminstone en vinge?
Arnor Traustason har provat rollen som vinge också, men är ju även han väldigt offensivt orienterad.
Jag lämnar frågan fritt flygande i luften, den kommer ju att hänga ihop med andra saker som sker i sommar och så ägnar jag i stället vingbackarna dagens tillbakablick på den allsvenska våren.
Tar förutsättningarna som vanligt: Har försökt titta brett, det vill säga på prestation, betydelse, tillgänglighet och så vidare. Se det inte alltför pretentiöst, det finns alltid tusen detaljer att diskutera.
Betygen är alltså i en tiogradig skala för att få större spridning och lättare jämförelser. Se det som ett sätt att ge tendenser under våren, betyg är det svåraste som finns.
Andreas Vindheim åker ut över sidlinjen i allsvenska premiären mot Häcken.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Andreas Vindheim, 10 matcher, 0 mål, 0 assist
Den gode normannen gjorde en fantastisk Europaresa hela vägen ända in över mötena med Chelsea. Men sen hände något. Självförtroende betyder mycket i fotboll och det kändes som hans flög sin väg. Erkände själv att våren var en svacka. Jag tycker att det blev problem för honom när Eric Larsson blev mittback. Larsson agerade inledningsvis offensivt i sin gamla roll och slogs om samma ytor som Vindheim.
Det andra problemet var att när norrmannen kom till lägen accentuerades problemet med adressen på de avgörande inspelen. Det är ganska avslöjande att han på tio allsvenska matcher inte har en enda assist.
När budet från Sparta Prag kom blev det lite av en win-win-situation. Vindheims plats i elvan var i gungning, Jo Inge Berget såg allt mer ut som ett framtida alternativ och det var naturligtvis en bra ekonomisk och sportslig möjlighet för norrmannen att dra ut i Europa.
Kanske är jag för hård i mitt betyg på Vindheim, men tycker att han körde fast totalt på sin kant och dessutom var otrygg med bollen.

Betyg Andreas Vindheim: 3.

Bara mot Elfsborg har Eric Larsson spelat vingback den här våren.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Eric Larsson, 1 match, 0 mål, 0 assist
Bara en match blev det för Eric Larsson på den gamla positionen och det var i segermatchen mot Elfsborg (4–1). Tycker att han där, liksom på försäsongen, körde fast i samma beteende. Avancerade upp på sin kant, stannade upp, gick inåt och skapade inte ytor utan snarare stängde dem. Kom inte runt för avgörande inlägg, utnyttjade inte sin fart att fullfölja. Samma problem hade han under delar av förra säsongen. Han blev en helt annan spelare när han blev inkörd i trebackslinjen. Så detta betyg gäller alltså bara som vingback.

Betyg Eric Larsson: 4.

Fin teknik och balans har Sören Rieks i sitt skytte.Bild: PETTER ARVIDSON
Sören Rieks, 12 matcher, 4 mål, 3 assist
Stark redan i fjor, men hittade ju längre allsvenskan gick ett allt bättre samarbete med närmaste innermittfältare, Arnor Traustason. Oerhört effektiv med små medel. Mästerlig på att bryta in och hitta lägen, men heller inte rädd för att gå runt på kanten och ner till kortlinjen. En verklig lagspelare, som också kan gå in och avgöra med ett väldigt välplacerat skytte. Ju längre våren gick, ju tydligare blev likheten med Bosse Larsson (och då menar jag inte bara frisyren) om än Bosse givetvis var på en helt annan nivå.

Betyg Sören Rieks: 8.

Jo Inge Berget tillför mycket fysik och energi i rollen som vingback. Här mot Sundsvall.Bild: PETTER ARVIDSON
Jo Inge Berget, 6 matcher, 0 mål, 2 assist
Det är möjligt att vi mer ser det vi vill se än vad vi faktiskt ser. Men Jo Inge Berget har alla kvaliteterna för att vara den perfekta vingbacken även nu i återskomsten till MFF. Han jobbar stenhårt, har bra blick för spelet, vassa inlägg och förmågan att bryta in från kanten och hota. Men har inte riktigt fått ut det än mer än sporadiskt efter sitt långa uppehåll och sin mjukstart i MFF. Tror att han är en spelare som växer med motståndet också, viker aldrig ner sig. Sommaren blir spännande när massor av tuffa matcher väntar. Notera att i fem matcher har Berget spelat forward, dessa är inte inräknade här.

Betyg Jo Inge Berget: 6.

Gå till toppen