Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordmisstänkt släpptes från häktet – nu jagas han för mordet på Bellevuegården

Polisen jagar en 24-årig man som misstänks för inblandning i måndagens dödsskjutning på Bellevuegården i Malmö. 24-åringen har tidigare suttit häktad, misstänkt för mord på en anhörig till offret för måndagens dåd. Men bevisen höll inte mot honom.

Polisen efterlyser iakttagelser från en bilbrand på Fosievägen vid 18-tiden under måndagen, som misstänks ha koppling till mordet på Bellevuegården.Bild: Patrick Persson
Polisen fick larmet strax efter lunch i måndags. Utanför socialkontoret på Hålsjögatan påträffades en svårt skadad 25-årig man.
Den första patrullen på plats genomförde livräddande åtgärder. Men utan framgång. Mannen dödförklarades på sjukhuset.
Den 25-årige mannen har en rad domar på sig sedan tidigare – bland annat för grov fridskränkning och narkotikabrott för eget bruk.
Men det är en helt annan brottsutredning som polisen riktar sitt fokus på i jakten efter de misstänkta gärningsmännen.
En nära anhörig till 25-åringen blev nämligen ihjälskjuten på Hyllievångsvägen på Kroksbäck för ett drygt år sen, den 18 maj.
Den nära anhöriga befann sig i sin personbil när en eller flera gärningsmän uppenbarade sig.
Som misstänkt för detta mord satt en 24-årig man häktad i nästan nio månader. Men den 18 mars beslutade kammaråklagare Magnus Pettersson att försätta honom på fri fot, eftersom utredningen inte såg ut att närma sig åtal.
Nu är 24-åringen en av två män som är anhållna i sin frånvaro misstänkta för inblandning i måndagens mord på Bellevuegården. Den andra misstänkta mannen skulle egentligen ha inställt sig för rättegång i Malmö tingsrätt under tisdagen för ett trafikbrott, men dök aldrig upp.
Båda männen är efterlysta och jagas av polisen.
Ytterligare två andra män sitter anhållna misstänkta för mordet.
Kammaråklagare Magnus Pettersson har till och med fredag på sig att begära dem häktade – eller försätta dem på fri fot.
Mordet på Bellevuegården är den andra dödsskjutningen i Malmö i år. Om dådet även har koppling till den misstänkta skjutningen på Lorensborg senare samma kväll är oklart.
– Men vi tittar så klart på det, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.
Tolv skottlossningar har drabbat staden i år, vilket är en låg siffra jämfört med de senaste åren i Malmö.
Närpolischefen Erik Jansåker uppger att polisen arbetar stenhårt för att det inte ska uppstå en ny våldsvåg, likt den förra sommaren då sex unga män sköts ihjäl.
– Det finns ett antal gängkonstellationer i Malmö som är en rörlig massa där lojaliteter byts. Vi har väldigt bra kontroll på dem underrättelsemässigt, säger han.
Dessa gängaktiva är ständigt föremål för polisens övervakning.
– De här människorna stoppas i fordon och hämtas på krogar. Vi vänder upp och ner på deras bilar. Och våra hundar nosar hemma hos dem vid husrannsakningar. Det görs oerhört mycket mot de här individerna, säger Erik Jansåker.
Eriks Jansåkers uppfattning är att man kan känna sig trygg i Malmö, så länge man inte ”jobbar i fel bransch”.
– Med fel bransch syftar jag på kriminalitet.
Gå till toppen