Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Myndighet föreslår friare hyressättning

Hyrorna skulle öka mest i Storstockholm och Göteborg om hyressättningen blev friare, enligt Finanspolitiska rådet. På bilden syns Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm med utsikt mot Saltsjön. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Finanspolitiska rådet föreslår friare hyressättning av bostäder, samt höjda skatter på fastigheter och bostadsrätter för att komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden, skriver rådet på DN Debatt.
Förslagen syftar främst till ökad rörlighet på bostadsmarknaden, men rådet påpekar att cirka 90 procent av alla hyresgäster skulle få högre hyror om en friare hyressättning genomförs fullt ut. Hyrorna skulle öka mest i Storstockholm och Storgöteborg, där medianhushållet skulle få betala 55 procent mer i hyra, enligt rådet.
Myndigheten vill även att avkastningen från småhus och bostadsrätter ska beskattas lika, och även lika med avkastningen på finansiella tillgångar, vilket skulle innebära att skatten följer ränteläget och taxeringsvärdet.
Förändringarna skulle ge staten 70 miljarder kronor extra i intäkter efter avdrag för ökade bostadsbidrag och bostadstillägg, enligt beräkningen. Pengarna ska i sin tur kunna användas till att kompensera hushållen.
Rådet skriver att reformerna i praktiken innebär att ökade boendekostnader växlas mot lägre skatter och ökade bidrag.
Gå till toppen