Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: När ska regeringen vakna?

Adelgatan i Malmö på tisdagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var nog bara en bomb – jag vänder mig i sängen. För en Malmöbo som nyss väckts av en dov smäll på avstånd behöver det inte vara alltför svårt att somna om. Avtrubbningen går snabbt, men skälet till det borde egentligen i sig kunna hålla en sömnlös.
"Det är klart att vi ser en uppgång av sprängningar", säger polischefen Erik Jansåker.
På tisdagen höll han presskonferens med mycket att kommentera: bombhotet på Malmö central, dödsskjutningen på Bellevuegården, skjutningen på Lorensborg och sprängningarna på Rosengård och Adelgatan. Polisen har de resurser som behövs, enligt Jansåker. Men försäkrandet ekar ihåligt efter så många grova brott på bara ett dygn.
Visst har det varit förhållandevis få skjutningar i Malmö i år, men trenden är svår att glädjas åt när den åtföljts av fler sprängningar. Och i Sverige som helhet har antalet skjutningar – ett hundratal till slutet av maj – varit ganska konstant jämfört med i fjol.
Det påminner om att det grova våldet breder ut sig i större städer över hela landet. Men för stunden krävs särskilt fokus på att förebygga en ny våldsvåg i Malmö.
Kommunledningen vänder sig, enligt ett pressmeddelande på tisdagen, till ansvariga myndigheter med ett förslag om snabbare utredningar av mängdbrott. Förhoppningen är att snabbare lagföring ska bidra till att bryta fler brottsliga banor.
Initiativet är välkommet, men även ansvariga politiker på riksplanet borde se skäl att agera.
Moderaterna talar nu, med hänvisning till dåden i Malmö, om särskilda visitationszoner och hårdare straff för gängrelaterad kriminalitet. Det behöver inte nödvändigtvis vara de lämpligaste åtgärderna. Men var finns motsvarande förslag från Rosenbad?
När Malmöbor börjar få lätt att somna om efter bomber är det hög tid för regeringen att vakna.
Gå till toppen