Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Normalläge på Malmö C – men med ökad bevakning

Passagerarna var tillbaks. Butikerna och kaféerna var bemannade igen. Också tågen kom åter, lite lätt försenade som vanligt. Malmö C var på tisdagen tillbaka i normalläge.

Säkerheten var kraftigt förstärkt på centralstationen dagen efter polisskjutningen.Bild: Peter Frennesson
Enligt Trafikverkets personal var antalet resenärer på Malmö central möjligen lite fler än vanligt. Det tycks inte finnas några horder av resenärer som blivit avskräckta från att ta tåget till följd av måndagens polisskjutning inne på centralstationen.
Åtminstone har inte Clara Wikström blivit avskräckt.
– Att jag skulle vara rädd? Nej, Gud nej! Man kan inte vara rädd för att åka tåg bara för att det händer otäcka saker, sade hon när han stannade till vid platsen för polisskotten.
– Det är ju en stor grej det som hände. Naturligtvis. Men man kan inte gå runt och vara rädd. Så är det bara.
Dagen efter den stora dramatiken var säkerheten förhöjd inne i stationsbyggnaden. I eftermiddagsrusningen syntes fem patrullerande poliser och ett ökat antal ordningsvakter. Deras instruktion var att agera "trygghetsskapande". Den ambitionen tycks ha fungerat på de flesta resenärer – också på Sanna Hagelin.
– Jag har förtroende för polisen. De får mig att känna mig lite tryggare, sade hon i förtroende.
– Det var värre igår. Då gällde det för alla att gå snabbt härifrån.
"Vi känner oss trygga här. Jag känner ingen oro", säger Eva Hult medan hon väntar med sin väska i avgångshallen på Malmö C.Bild: Peter Frennesson
De patrullerande poliserna möttes av glada tillrop från ett stort antal resenärer.
– Det verkar som att folk blir glada av att vi syns. Här är väldigt lugnt, konstaterade en av polisassistenterna, som själv hade blivit glad av de muntra kommentarerna.
– Här möts vi bara av positiva reaktioner. Det verkar vara precis som vår chef sade när vi skulle gå på för en kvart sedan. Vi är trygghetsskapande, sade han.
Gå till toppen