Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Racerföraren som blev uppfinnare och innovatör

Kurt Malmbergs motorintresse ledde honom till en karriär som racer- och motocrossförare för att sluta som uppfinnare och innovatör av ett genialt enkelt stansverktyg som fäster med tejp. – Antagligen var det för enkelt för att någon stor firma skulle intressera sig för verktyget så jag startade egen firma, säger 85-åringen.

Idag fyller uppfinnaren Kurt Malmberg 85 år.Bild: Ulf Sundberg
Han är uppvuxen i Nissafors utanför Värnamo och det var där han fick intresset för motorcyklar.
– Jag körde i 125-kubiksklassen och vann en hel del. Men framför allt lärde jag mig hur man trimmar en motorcykel och blev faktiskt en av Sveriges bästa motortrimmare, säger han utan att låta som om han skryter.
Framgångarna ledde till att Apollostallet fick upp ögonen för honom och han körde i flera år för det Värnamobaserade stallet samtidigt som han utvecklade motorcyklar.
Men med bara sexårig folkskola i bagaget insåg han att en utbildning var ett måste och så småningom blev han ingenjör efter att ha utbildat sig i Motala.
– Därefter lärde jag till verktygsmakare och jobbade några år med det.
Som verktygsmakare var han med och tog fram flera stansverktyg för plåt. Det var stora tunga saker som ofta var dyra så Kurt funderade ut en enkel lösning.
– Jag ritade upp iden första gången i sanden på en badstrand innan jag satte den på papper. Det var första gången någon kommit på ett flexibelt stansverktyg och jag insåg att jag fick skaffa patent på det så ingen stal min idé, förklarar han.
Enkelheten i konstruktionen är genial: Särskilda stansar sätts fast med dubbelhäftande tejp i stansmaskinen. När sedan objektet är klart kan stansarna plockas bort och återanvändas.
– Jag utvecklade det så allt blev standardiserat enligt ISO och enkelt att använda. Visserligen var det många som ville att jag skulle förändra verktygen så de blev som de tänkt sig men när jag förklarat att standardverktygen gjorde det mycket billigare att tillverka det de ville ha köpte de mina idéer.
Tillsammans med familjen startade han företaget Economic Tool för att ingen skulle stjäla hans patent och började sälja systemet över hela världen.
– Vårt system används idag i nästan hela Europa från Australien i öster till Mexiko i väster för att nämna några länder, säger han stolt.
– Det är många inom belysningsindustrin som använder vårt system och även Ericsson, ABB och flera andra.
För ungefär tio år sedan sålde han företaget till en firma i Ulricehamn och eftersom familjen inte ville flytta från Åstorp så lämnade han jobbet vid 75 års ålder.
Men för tre år sedan lämnade han och Carin huset i Åstorp och flyttade till en lägenhet i Helsingborg.
– Det är skönt att ha nära till allt och vi trivs bra säger den nyblivna 85-åringen.
Han har inte slutat att uppfinna och i hemmet finns flera datorer där han kan prova sina idéer. Dessutom är han delaktig i flera föreningar som Uppfinnarföreningen i Helsingborg och Tekniska föreningen.
– Och eftersom jag gjorde lumpen som flygmekaniker är jag även med i F10:s kamratförening.
Födelsedagen firas i lugn och ro med familjen.

Kurt Malmberg

Bor: I Helsingborg.
Gör: Pensionerad uppfinnare och innovatör.
Familj: Hustrun Carin, barnen Stina och Petter samt fem barnbarn.
Aktuell: Fyller 85 år den 11 juni.
Gå till toppen