Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snackeshowen drog fullt hus: ”Som skåning förväntas man vara dryg”

Sydsvenskans snackeshow om den skånska dialekten intog ett fullsatt Palladium på tisdagen. Författaren Marjaneh Bakhtiari, dialektforskaren Mathias Strandberg och komikerna Anna-Lena Brundin och Kalle Lind höll låda.

Moderatorn Andreas Ekström, Anna-Lena Brundin, Marjaneh Bakhtiari och Kalle Lind reder ut den skånska dialekten en gång för alla.Bild: Bengt Arvidson
Kön längs Södergatan ringlar lång som en ålasvans och längst fram står Zandra Hagerin från Svedala. Vilken den räligaste skånskan är? Zandra tvekar inte.
– Värst är Trelleborg. Den är hemsk, säger hon och väninnorna Eva Berg från Arlöv och Maria Bergkvist från Köping nickar instämmande. De är dessutom överens om att ”rälig” är ett väldigt bra skånskt ord.
– Det beskriver verkligen hur illa något är, säger Maria Bergkvist.
Du som är utombyare, hur gör du för att förstå oss?
– Ja, du... Jag säger ”va?” till Malmöbor, jag säger ”va?” till Kristianstadsbor, jag säger...
– Jag vet varför utbölingar fattar vad vi sajjor, avbryter Anders Nilsson, som beskriver sig själv som en ”gårapåg från Österlen”.
– Det är för att vi försöker snacka rätt så di förstår oss!
Maria Bergkvist, Eva Berg och Zandra Hagerin köade i en timme vid Palladium för att få bra platser inför Sydsvenskans snackeshow ”På ren skånska”.Bild: Jonas Nyrén
Lite längre bak i kön väntar Emilia Nyqvist och Marieclaire Overton, båda från Malmö.
– Vi hoppas på hög igenkänningshumor, säger Emilia Nyqvist om sina förhoppningar inför snackeshowen.
Vilken är er favoritskånska?
– Göingska. De säger ”skjooörta”. Den är så släpig, alla vokaler blir ö. Det är festligt, säger Marieclaire Overton.
Läs också TV: Snackeshowen på ren skånska gästade Malmö
Portarna öppnas och 500 hialösa besökare slår sig ner framför scenen. Andreas Ekström, moderator och medarbetare på Sydsvenskan, inleder med att be om ursäkt för att han är göteborgare. Denna ödesdigra miss uppvägs dock av att han bär röd kostym, gul skjorta och matchande hossor.
Emilia Nyqvist och Marieclaire Overton grunnar över skånskans väsen.Bild: Jonas Nyrén
De stora frågorna avlöser varandra: Hur låter P1-skånska? Varför är det lättare att vara förbannad på skånska? Och inte minst: vilka förväntningar möts man av för att man är skåning?
– Dryg, svarar Kalle Lind och vimlar iväg i en anekdot om sin utökade släkt i Värmland där han själv tvingades kaga sig mot en värmländsk granne.
– De förväntar sig att man ska ha fötterna i myllan. Man ska vara vass i flabben helt enkelt, säger Anna-Lena Brundin.
– Jag håller med, detta att man inte riktigt är så ”fin”, säger Marjaneh Bakhtiari.
– Det är kul att leka med de förväntningarna, säger Anna-Lena Brundin, och utvecklar:
– Om man klär sig ”ljuvt” i blommigt, sätter upp håret, har lite pärlor och sen öppnar flabben, blir det en rolig kontrast!
Publiken gapgrinar.
Andreas Ekström och Anna-Lena Brundin.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen