Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sveriges lyft med Janogy: ”Kom in i laget väldigt fort”

Hon räddade segern i genrepet och bjöd på ett drömmål i VM-premiären, men nykomlingen Madelen Janogy vågar inte hoppas på något inför matchen mot Thailand.
– Självklart vill jag starta, men det är otroligt tuff konkurrens, sa hon.

Madelen Janogy hoppar högst efter sitt drömmål mot Chile.Bild: STEPHANE MAHE
Sist in i VM-truppen och sist in VM-genrepet mot Sydkorea i Göteborg, men den speediga och tekniska Piteåanfallaren tog för sig direkt och satte matchens enda mål på stopptid efter att ha varit på planen i en kvart.
I VM-premiären mot Chile i Rennes fick hon ännu mindre tid på sig, inbytt i den 81:a minuten efter det långa spelavbrottet, men slog till igen på tilläggstid med Sveriges 2–0-mål.
– Jag tror att det är Kosse [Kosovare Asllani] som vinner boll och så lyckas jag vände upp. Sedan tror jag att det är två spelare som kommer mot mig, men jag får bollen förbi dem och sedan tänker jag bara att jag ska skjuta, berättade Madelen Janogy.
Pang upp i krysset och vild glädje avrundade en krampaktig match för svensk del.
Det stod fortfarande 0–0 när Madelen Janogy byttes in.
– Jag var väldigt sugen och tänkte nu jävlar ska jag köra. Var inte nervös alls, mer sjukt taggad, sa hon.
Två minuter senare satte Kosovare Asllani 1–0 i chilenska målvakten Christiane Endlers högra kryss. Madelen Janogy hittade det vänstra.
Janogy kom ut till media i den mixade zonen med ett brett leende och hade redan hunnit kolla mobilen.
– Jag såg att min syrra skrev, jag gråter, fy fan va bra du är, sa Madelen Janogy och skrattade.
Efter SM-guldet med Piteå har det gått fort uppåt i karriären. Hon känner att hon tagit kliv och trivs i landslaget.
– Jag kom in i laget väldigt fort, det var väldigt enkelt att känna sig bekväm i laget och det har betytt väldigt, väldigt mycket. Det är otroligt viktigt för mig att känna mig trygg när jag spelar fotboll.
– Jag tror det är en stor faktor för att det har gått så bra. Det var samma sak i Piteå, där det kändes himla bra redan från början. Sedan har jag fått vara skadefri och det har gått bra med i klubblaget i år.
Sveriges lagkapten Caroline Seger gillar vad hon ser.
– Det är ju fantastiskt kul, andra matchen som hon kommer in och gör skillnad och jättefint mål igen. Coolt, det är precis de spelarna vi behöver, vi behöver inte bara elva spelare, utan 23 spelare som kan påverka och förändra en matchbild, sa Seger.
Men hon ville inte tycka något om Madelen Janogy ska starta eller ej mot Thailand.
– Nu är det som tur är inte mitt jobb, jag låter Peter [Gerhardsson] bestämma det.
Gå till toppen