Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter missen med EU:s miljardsatsning på livsmedel: Lunds universitet får del av kakan

För 2,5 år sedan gick Skåne miste om huvudkontoret för EU:s stora satsning på förnyelse av livsmedelsindustrin, ”Food KIC”. Men nu har styrelsen för det vinnande nätverket, EIT Food i Belgien, beslutat att Lunds universitet ska bli en fullvärdig medlem i deras nätverk istället. Det skriver Lunds universitet på sin hemsida.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Utöver Lunds universitet är också Århus universitet ny medlem i EIT Food som därmed ökar sin medlemsskara från 50 till 52 universitet och företag.
Medlemskapet innebär att Lunds universitet får söka de årliga medel, flera hundra miljoner euro, som under en sjuårsperiod finns öronmärkta för forsknings- och utvecklingsprojekt inom livsmedel.
Intäkter från nya forskningsprojekt förväntas överstiga universitetets årliga medlemsavgift på en miljon kronor.
– Vi får även vara med och bestämma kring de utlysningar som kommer att ske. Den miljonen om året i medlemsavgift räknar vi med att få hem flera gånger om, och dessutom blir vi synliga i Europa inom livsmedelsområdet, säger Yvonne Granfeldt, professor i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola, till HD och Sydsvenskan.
Syftet med EU:s satsning på livsmedelsforskning är att utveckla hälsosamma livsmedel, en hållbarare livsmedelsproduktion med starkare konsumentinflytande samt att öka kompetensen inom livsmedelssektorn.
– Genom vårt aktiva arbete i EIT Food kommer ett brett samarbete etableras med framstående universitet över hela Europa kring olika undervisnings- och forskningsprojekt. Även en tät samverkan med stora företag inom livsmedelsbranschens alla olika delar har satts på agendan, säger Yvonne Granfeldt.
Läs också Debatt: Skåne glömde viktigt livsmedelscentrum i EU-ansökan
Läs också Skånes kampanj för EU-miljarderna kan ha kostat tio miljoner
Läs också Fritzon självkritisk efter missade EU-miljarder till livsmedelsbranschen
Gå till toppen