Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter nazistbråket på Bantorget: En av de misstänkta bar kniv

När polisen visiterade personer misstänkta för misshandel efter misshandlarna på Bantorget den första juni hittade de en kniv. Enligt åklagaren finns det inga uppgifter om att vapnet ska ha använts.

Bild: Läsarbild: Jan Lund
Förundersökningen kommer tidigast vara klar i höst. Det säger åklagare Mathias Larsson.
– Det kommer inte vara fråga om beslut under sommaren, det kan jag säga. Det är många personer inblandade. Det är ett omfattande arbete att analysera filmer och hålla förhör. Det kommer ta månader utan tvekan.
Det var när Vänsterpartiet hade bokbord på Lilla Fiskaregatan som personer från Nordiska Motståndsrörelsen började störa.
– När vi kom dit stod redan nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen där med sina flaggor. Det tog en kvart ungefär, sedan sparkade de ner vårt bord och kastade vår flagga på marken, berättade Hanna Gunnarsson (V), riksdagsledamot från Lund, för Sydsvenskan efteråt.
NMR-medlemmarna rörde sig så småningom mot Bantorget och andra personer följde efter.
Vad exakt som hände på Bantorget är det som polisen ska reda ut, men klart är att sju personer – samtliga med kopplingar till NMR – är misstänkta för misshandel.
När polisen avvisiterade personer som omhändertogs hittade de en kniv.
Ändrar eller förstärker det era misstankar?
– Inte innehavet av kniv i sig. Däremot är det ett brott att ha kniv på allmän plats. Såvitt känt för mig finns det inga uppgifter om att den ska ha använts, säger Mathias Larsson.
Gå till toppen