Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Gräset viktigt för miljö och trafiksäkerhet

De första laddningsstolparna har kommit upp. Vi träffar Thomas Johansson, platschef spårväg Lund kontaktledning.Bild: Tom Wall
Svar till Sven Heilo, Sydsvenskan den 10 juni.
Spårvägen i Lund går till stor del i gräs, med undantag för S:t Laurentiigatan som har smågatsten mellan spåren; även hållplatser, passager och korsningar är hårdgjorda. I övrigt är det nästan 40 000 kvadratmeter gräs som rullas i spårområdet i Lund.
Spårvägsutformningen bygger på tre grundtankar – estetik, säkerhet och funktion. Att lägga spåret i gräs har vi valt av flera anledningar. Förutom att det är estetiskt tilltalande, absorberar gräs buller, binder partikelföroreningar, tar hand om dagvatten, ger ett svalare mikroklimat och en högre biologisk mångfald. Gräs, tillsammans med den vita upphöjda kantstenslinjen som omringar spårområdet, är också viktigt för trafiksäkerheten. Det blir tydligt var spårvagnarna går och det blir enklare att cykla och gå på gång- och cykelvägar som löper intill spårvägen, än i det gräsbeväxta spårområdet.
Vad gäller skötsel så är spårvägsgräset av en långsamt växande sort och det kommer att klippas precis som annat gräs som Lunds kommun sköter. Gräset vid Allhelgonakyrkan kommer att rullas ut i början på juli.

Jurate Paulsson

Kommunikationsansvarig Spårväg Lund C – ESS, Lunds kommun
Gå till toppen