Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kraftigt regn- och åskoväder drog in över Skåne

Läsarbild på blixtnedslag på Regementsgatan i Malmö.Bild: Läsarbild
SMHI utfärdade sent på onsdagskvällen en klass 1-varning för kraftig åska i hela Skåne samt Halland och västra Kronobergs län. Regnet drog in från norra Tyskland och rörde sig uppåt med sitt centrum över den västra halvan av Skåne.
– Varningarna är utfärdade för kraftig åska under sen kväll och även under natten mot torsdag. Det kan bli ganska så stora regnmängder också när det handlar om så här stora åskskurar, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.
Läs också Blixtnedslag orsakade brand i lägenhet på Limhamn
Vid 21.30-tiden började regn vräka ner över Malmö, enligt tips från läsare har nederbörden bitvis fallit som hagel, bland annat i Oxie. Trafikradion varnade även för stora regnansamlingar. Bland annat på E6 och på ringvägarna runt Malmö. Strax innan midnatt skedde en trafikolycka på E6 i höjd med Ängelholm som ska ha berott på att ett fordon fick vattenplaning.
Ovädret rör sig norrut under natten. Det är en del av en lång front som har orsakat tusentals blixtnedslag under onsdagskvällen, bland annat över Själland och norra Jylland i Danmark men även på gränsen mellan Tyskland och Polen.
– Det kommer vara ganska intensivt med åska de närmsta timmarna när det rör sig norrut. Successivt förflyttas det upp längs västkusten, säger Stina Kihlgren vid 22.30-tiden.
Hur länge kommer det hålla i sig?
– För Skånes del är det framför allt nu de närmsta tre, fyra timmarna skulle jag säga, sedan har det passerat norrut. Under natten berör det mer Halland och och västkusten uppåt landet.
Blixt över Planteringen i Helsingborg.Bild: Läsarbild
En blixt lyser upp kvällshimlen i Malmö samtidigt som regnet öser ner.Bild: Patrick Persson
Under natten blir det temperaturer kring 15-16 grader över Skåne. Under torsdagen kan det gå upp till drygt 20 grader. I de västra delarna av länet räknar SMHI med uppehåll.
– I de östra delarna av Skåne verkar det kunna bli en del regn på morgonen och förmiddagen, men det verkar inte bli så mycket åska kopplat till det, säger Stina Kihlgren.
Vid midnatt hade den förmodat kraftigaste delen av ovädret passerat Skåne. Räddningstjänsten Syd meddelade via ett pressutskick att man hade hanterat ett 20-tal väderrelaterade larm såsom blixtnedslag och rapporter om vattensamlingar i bland annat källare.
På andra sidan Sundet har SMHI:s danska motsvarighet DMI utfärdat varningar för skyfall under onsdagskvällen. Danskarnas törst efter information var så pass stor att DMI:s hemsida låg nere i cirka två timmar under kvällen, troligtvis beroende på överbelastning. Även den danska räddningstjänsten fick in många larm relaterade till åsknedslag och översvämningar. Bland annat träffades en manlig anställd på flygplatsen Kastrup av blixten och fick föras till sjukhus med ambulans.
Läs också Anställd på Kastrup träffad av blixten
Gå till toppen