Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: MFF-våren: Allsvenska insatsen – Innocent slog inside

Det var på innermittfältet Malmö FF skulle få brottas med ett överflöd den här våren. Men skador på annat håll – backlinjen – och ett tung smäll på ett viktigt knä förändrade bilden.
Och bäst av alla var han som inte kändes riktigt som ordinarie i fjor.
Vi kan nog vara eniga om att det inte blev riktigt som vi förutspådde.
I lagdelen finns både vårens MFF-are och vårens överraskning.
Tar förutsättningarna som vanligt - den här gången känns de extra viktiga: Har försökt titta brett, det vill säga på prestation, betydelse, tillgänglighet och så vidare. Se det inte alltför pretentiöst, det finns alltid tusen detaljer att diskutera.
Betygen är alltså i en tiogradig skala för att få större spridning och lättare jämförelser. Se det som ett sätt att ge tendenser under våren, betyg är det svåraste som finns.
André Calisir tampas med Oscar Lewicki när MFF-aren fick spela mittfältare mot Göteborg.Bild: MATHIAS BERGELD

Betyg Oscar Lewicki: 6

Att Oscar Lewicki skulle få vikariera som mittback en del i vår var väl ingen högoddsare egentligen. Högoddsaren blev snarare att han bara skulle spela 70+60 minuter på sin ordinarie plats. Han gick upp på mitten när Fouad Bachirou blev skadad mot Falkenberg och han spelade där mot Göteborg när dessutom Anders Christiansen var avstängd – fram tills Rasmus Bengtsson blev skadad med 20 minuter kvar.
I övrigt har han behövts i backlinjen och därmed har han inte satt så stora avtryck på mittfältet. Mot Falkenberg var hela MFF blekt men mot Göteborg fick han leda den nya konstellationen med Bonke Innocent med trygghet. Notera nu att betyget här bara gäller de båda mittfältsmatcherna.
Oscar Lewicki, 2 matcher, 0 mål, 0 assist
Halva vårsäsongen har Fouad Bachirou fått tillbringa på läktaren med en knäskada.Bild: LUDVIG THUNMAN

Betyg Fouad Bachirou: 7

På sin högsta nivå är Bachirou mittfältskungen, motorn. Även om han inte producerar poäng, så betyder han så mycket i uppbyggnaden. Var dock lite trögstartad den här säsongen, men var bra på gång när han skadade ledbandet i knät (uttänjt). Därmed tillgänglig bara halv våren. Syntes äntligen ute på planen precis före uppehållet, oerhört viktig för Europaspelet i sommar. Udda effekt av skadan – mindre risk att han får anbud från utlandet?
Fouad Bachirou, 7 matcher, 0 mål, 0 assist
Arnor Traustason jublar tillsammans med radarkompisen Sören Rieks efter ett mål på Elfsborg.Bild: LUDVIG THUNMAN

Betyg Arnor Traustason: 9

Vårens spelare i Malmö FF. Har tagit enorma kliv framåt jämfört med i fjor. Mer genombrottskraft, snabbare och ett otroligt välskolat spel från positionen på vänster innermitt, där han dessutom skapat ett bra samarbete med Sören Rieks. Målfarlig och assistvillig. Skapar ytor för andra och har dessutom höjt sin status i Islands landslag.
Arnor Traustason, 13 matcher, 2 mål, 3 assist
Anders Christiansen är stor favorit, inte minst bland de unga supportrarna på "Norra blå".Bild: PETTER ARVIDSON

Betyg Anders Christiansen: 8

Här tog det verkligen tid innan "AC" fick fart på fläkten. Såg segt och lite frustrerat ut i början, det var som om han och Uwe Rösler inte var riktigt överens om rollen. Kommit mer i djupled på slutet och därmed blivit farligare. Gjort några fantastiskt fina mål och varit nära flera gånger dessutom. Har varit den poängspelare han ska vara och fick också en landslagsplats som belöning när det var dags för semester.
Anders Christiansen, 12 matcher, 4 mål, 2 assist
Romain Gall och Erdal Rakip. Två spelare som haft en tung vår. Mycket tid på bänken och ingen riktig succé när de väl fått chansen.Bild: MATHIAS BERGELD

Betyg Erdal Rakip: 3

Att det skulle ta tid att få Rakip i matchform igen efter ett hopplöst år i Benfica, tvivlade nog ingen på. Ett tag såg det ut som han var på gång, men det lossnade inte riktigt. Matchrostigheten hängde kvar när chanserna kom. Tuff konkurrens dessutom ska tilläggas, det är väl främst som djupledslöpare a la Traustason och Christiansen han ska användas.
Erdal Rakip, 8 matcher, 0 mål, 0 assist

Betyg Romain Gall: 4

Hösten 2018 såg lovande ut, men när Gall fått chansen den här säsongen har det känts som han försökt bevisa för mycket. Varit för ivrig att gå på egna avslut eller en-mot-en-räder. Borde sänka pressen på sig själv och spela mer för laget. Bättre i sekvenser då han kommit i djupled ner till kortlinjen för att slå inlägg. Inte så defensivt stark. Potentiell risk för flytt i sommar?
Romain Gall, 7 matcher, 0 mål, 0 assist
Bonke Innocent var helt ute i kylan. Fick chansen mot IFK Göteborg och har sedan dess varit bofast i startelvan.Bild: MICHAEL ERICHSEN

Betyg Bonke Innocent: 7

Vem såg den komma? När det fortfarande var vinter här, satt Innocent fast långt ner i frysboxen. Till och med Uwe Rösler nämnde Kazakstan när han i övrigt inte ville prata utlåningar för spelare. Att Innocent hade en möjlighet att lånas ut dit var uppenbart. Men han ville kämpa vidare. Länge såg det fortsatt hopplöst ut, han var periferr på träningarna, syntes inte mycket i de B-betonade matcher han spelade.
Men så kom chansen mot IFK Göteborg och ut kom Bonke Innocent och spelade sitt spel, men i en putsad (Rösler?) version. Jobbade lugnt som bollvinnare, tuff i duellerna utan att vara brutal och försökte inte slå 40-meters crosspassningar. Gjorde tvärt emot Gall – anpassade sig för att hjälpa laget och då hjälpte han sig själv. Stabila matcher utan att dippa efter ett tag som tidigare. Frågan som ännu inte är besvarad: har han tempot att göra samma jobb mot riktigt bra lag?
Bonke Innocent, 5 matcher, 0 mål, 0 assist
# Samuel Adrian och Laroent Shabani har inte spelat en enda allsvensk minut i vår.
Gå till toppen