Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu säljs Byahuset i Sandby

En gång hade föreningen Byahusets vänner 800 medlemmar. Idag återstår 40. Och nu klarar man inte längre av att driva huset. Det ska säljas.

Ett hus snart till salu: Södra Sandbys eget allaktivitetshus. Denna onsdag hålls ett stormöte med information och frågor om husets framtid.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Huset är för stort, för gammalt och i för dåligt skick, säger Petra Kvist, kultursamordnare på Byahuset, anställd av Byahusets vänner och drivkraft bakom Vännernas kulturförening Trycket.
Denna onsdag den 12 juni klockan 18 håller Byahusets vänner ett stormöte dit politiker och allmänhet bjuds in och där information ska ges och frågor kan ställas.
Petra Kvist betonar att Byahusets vänner tänker fortsätta med sin kulturverksamhet även efter en husförsäljning.
– En eventuell vinst ska läggas in i ett kulturhus och en bra scen för Sandbyborna. Vi ska inte tjäna några pengar.
Som mest har Byahusets vänner haft drygt 800 medlemmar. Nu är siffran nere i 40.
– Ingen vill vara medlem och äga ett gistet gammalt hus. Man vill vara med i en kulturförening eller en fotbollsförening, inte ägna söndagarna åt att lägga tak och rensa rabatter.
Huset som är på 2 500 kvadratmeter har idag ett femtontal hyresgäster, men enligt Petra Kvist subventionerar Byahusets vänner de andra ideella föreningarnas hyror.
– Vi har gått back 1,5 miljoner kronor på tio år. Det går inte längre. Jag tycker att vi gjort kommunens jobb på något sätt. Idrottsföreningarna i huset har 1 300 medlemmar och huset har 500 besökare per dag.
Bygglovet är i sammanhanget ett speciellt kapitel.
– Det visade sig i november 2017, när vi ansökte om bygglov för att bygga om Garaget till teater- och konsertlokal, att vi inte hade något bygglov alls. Huset hade fått tillfälliga femårsbygglov under tjugo år, men nu var det slut, berättar Petra Kvist.
Byahusets vänner behövde söka ett riktigt bygglov, givetvis inklusive alla dagens krav på säkerhet, ventilation, utrymmen för personer med funktionsnedsättning, med mera.
– Sedan fick vi trots allt ett bygglov. Men då upptäckte länsstyrelsen att huset ligger på industrimark och på sådan kan man inte ha ett allaktivitetshus. Hela bygglovet upphävdes och där tog ork, lust och pengar slut för oss.
Fakta

Byahuset

Huset vid Lundavägen i Södra Sandby var en gång Ekstrands tryckeri. 1998 köptes det av Byahusets vänner, renoverades och blev ett allaktivitetshus. Idag finns här stora ideella föreningar liksom en rad företag och kulturföreningen Trycket. 500 personer besöker dagligen huset.

Gå till toppen