Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Renard efter hjärnsläppet: ”Reagerade bra”

Frankrikes stjärna Wendie Renard var nära att bli syndabock efter ett historiskt dråpligt självmål i fotbolls-VM. Men Eugénie Le Sommer räddade ”Les Bleus” med sitt avgörande straffmål i 2–1-segern i stormötet med Norge. – Vi reagerade bra efter mitt självmål, säger Renard.

Frankrikes Eugénie Le Sommer avgjorde från straffpunkten i 2–1-segern mot Norge. Ett mål som fick självmålskytten Wendie Renard att pusta ut.Bild: Claude Paris/AP/TT
Wendie Renard är firad mittback i klubblaget Lyon och nickade in två mål för Frankrike i VM-premiären mot Sydkorea (4–0).
Men i onsdagskvällens gruppfinal mot Norge i Nice stod 28-åringen för ett hjärnsläpp som såg ut att få ett ödesdigert resultat. Vid ställningen 1–0 till Frankrike slog Norges Isabell Herlovsen in bollen från vänster i värdnationens straffområde.
En opressad Renard kunde bara ha tagit hand om bollen, men passade den i stället in i eget mål bakom sin målvakt, Sarah Bouhaddi, till 1–1 i 54:e minuten.
– Det visar att du måste ha fötterna på jorden, säger Wendie Renard till nyhetsbyrån Reuters.
Försvarsstjärnan lade huvudet i händerna och var tydligt bedrövad över sitt självmål, det första i VM-sammanhang av en fransk damlandslagsspelare, enligt statistikföretaget OptaJoe.
Frankrike, som pressade på ordentligt i första halvlek men tog ledningen först 43 sekunder in i andra genom Valerie Gauvin, satte i gång jakten på ett 2–1-mål.
Det kom efter en videodomargranskad straff med knappt 20 minuter kvar. Frankrikes anfallsstjärna Eugénie Le Sommer, inledande målskytt i fredagens överkörning i VM-premiären, var stensäker från elva meter. Norska målvakten Ingrid Hjelmseth gick åt rätt håll, men kunde inte nå bollen fram till 2–1.
Efter målet zoomade tv-producenterna in Renards reaktion, självmålskytten kunde lättad pusta ut.
– Till slut lyckades vi skapa den där straffen och nu är vi nästan klara för slutspel, säger hon.
Frankrikes förbundskapten Corinne Diacre var inte lika nöjd.
– Det var ingen lätt kväll. Vi spelade med våra huvuden mot en svår motståndare, säger hon.
Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren var besviken.
– Jag är stolt över hur spelarna presterade där ute. I min bok förtjänade vi ett 1–1-resultat, säger han i Internationella fotbollsförbundet Fifas matchintervju.
Segern innebär att Frankrike, praktiskt taget sett, är klart för spel i åttondelsfinal i hemmamästerskapet. Inför gruppavslutningen mot Nigeria i Rennes på måndag leder ”Les Bleus” grupp A på sex poäng. Tre poäng före Norge och Nigeria, med svenske förbundskaptenen Thomas Dennerby. Gruppfyran Sydkorea, med två raka förluster, är i princip uträknat.
Gå till toppen