Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Tänk er för innan ni monterar ned gymnasieskolan i Lund helt. Vår organisation är inte bara slimmad, utan anorektisk"

Budgetförslaget till kommunfullmäktige innebär en minskning med drygt 25 miljoner kronor till Lunds gymnasieskolor 2020. Det motsvarar över 40 tjänster i en redan maximalt slimmad organisation. Det skriver rektorer från fem gymnasieskolor i Lund.

Våra elever får självklart som en konsekvens av detta sämre stöd för att klara sina studier. Det skriver rektorer från fem gymnasieskolor i Lund.Bild: Albin Brönmark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Lunds kommunala gymnasier är bland de mest framgångsrika i Sverige, enligt statistiken från Skolverket. Det borde vi inte vara. Inte med den extremt låga elevpeng vi har i dag. Lund ligger på sjuttonde och sista plats bland Sveriges största kommuner när det gäller ersättningen till undervisning och elevhälsa. Sista plats. Kunskapsstaden Lund.
Och budgetförslaget till kommunfullmäktige innebär en minskning med drygt 25 miljoner kronor till gymnasiet 2020. Det motsvarar över 40 tjänster i en redan maximalt slimmad organisation. Vi vill be er i kommunfullmäktige i Lund att inte dra ner ännu mer på gymnasiet. Ytterligare nerdragningar kommer nämligen att leda till många negativa konsekvenser.
Den del av elevpengen till gymnasiet i Lund som går till undervisning och elevhälsa är cirka 80 procent jämfört med andra stora kommuner i Sverige. År 2010 låg elevpengen på knappt 90 procent i motsvarande jämförelse. Löneökningar och ökade priser har inte kompenserats, vilket urholkat våra budgetar. Vi har således haft ett pågående sparbeting i snart tio år.
Våra lärare har avsevärt fler elever att undervisa än i andra kommunala skolor, våra studie- och yrkesvägledare får ständigt ökat antal elever att vägleda. I Sverige som helhet ligger siffran konstant på cirka 480 elever per vägledare, i Lund har vi för länge sedan passerat 500-strecket, och antalet fortsätter att stiga. En del studie- och yrkesvägledare har närmare 800 elever att vägleda. Situationen är densamma för skolsköterskor och kuratorer.
Vi har nu kommit dithän att vår lärarorganisation inte bara är slimmad, utan anorektisk, om uttrycket tillåts. Vi måste ha en lärare i varje klassrum, så nästa steg är att låta lärare undervisa flera kurser. Vi kan inte ta in fler elever i klassrummen, de uppemot 32 vi har nu fyller salarna maximalt. Det leder så klart till sämre undervisning, för man hinner helt enkelt inte med över 200 elever när man dessutom får mindre tid till planering och efterarbete. Och detta kommer i sin tur troligtvis att leda till personalflykt.
För varför ska man stanna kvar i Lund med en årsinkomst på drygt 40 000 kronor mindre än vad man får i angränsande kommuner om man dessutom måste undervisa mer och bli frustrerad över att inte hinna tillgodose alla elevers behov? Alternativt lär medarbetares lojalitet tillsammans med den höga arbetsbelastningen leda till utbrändhet.
Sammantaget leder allt detta till en negativ spiral. Ny personal kommer att ställa höga lönekrav och även om vi tvingas anställa obehöriga lärare kommer de att kosta i princip lika mycket. Och då obehöriga lärare inte får sätta betyg måste resten av lärarkåren sätta betygen, vilket också kostar. Även detta kan leda till uppsägningar. Vi riskerar alltså att hamna i en ond cirkel som bryter ner det vi har i dag, nämligen en av Sveriges absolut bästa gymnasieverksamheter.
Våra elever får självklart som en konsekvens av detta sämre stöd för att klara sina studier. De kommer inte heller att kunna erbjudas utökade kurser, vilket leder till att de inte kommer att kunna få extra meritpoäng, som för väldigt många är avgörande för om man ska komma in på den utbildning man önskar i Lund i stället för att tvingas flytta till en annan stad.
Vår vädjan till er i fullmäktige är att tänka er för innan ni monterar ned hela gymnasieskolan i Lund. Det kommer att ta oerhört många år att bygga upp den igen.

Ingalill Fritzon

Torbjörn Hanö

Malin Dahlgren

Petra Karlsson

Johan Aspelin

Ingalill Fritzon är rektor för Katedralskolan
Torbjörn Hanö är rektor för Polhemskolan
Malin Dahlgren är rektor för Hedda Anderssongymnasiet
Petra Karlsson är rektor för Gymnasieskolan Spyken
Johan Aspelin är rektor för Gymnasieskolan Vipan
Gå till toppen