Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två Staffanstorpsbor döms för bedrägeri efter försäljningsbluff

I augusti förra året sålde två unga män från Staffanstorp en dator för 4 000 kronor till en man i Göteborg. En dator som aldrig dök upp trots betalning. Nu döms de båda männen för bedrägeri i Lunds tingsrätt.

Lunds tingsrättBild: Ingemar D Kristiansen
Det var i augusti förra året då en man, vid tiden boende i Göteborg, var på jakt efter en begagnad dator. Han kom då i kontakt med en man som sålde en dator för 4 000 kronor. Säljaren utgav sig för att heta Stefan Persson och att han var hemmahörande i Stockholm. De bestämde sig därför för att köparen skulle överföra 4 000 kronor via Swish varpå säljare skulle skicka datorn.
Men det gick inte att swisha till säljaren. Istället uppmanades köparen att överföra pengarna till säljarens son. Vilket han efter ett kontrollsamtal till sonen också gjorde. Pengarna togs emot men någon dator skickades aldrig.
Efter några dagars väntan och ett antal försök att nå Stefan Persson så bestämde sig köparen för att polisanmäla honom.
Det visade sig snabbt att Stefan Persson inte bodde i Stockholm, utan i Skåne. Det visade sig också att varken Stefan Persson eller sonen existerande. I själva verket var det två män i 18-årsåldern som låg bakom bluffen.
Nu döms båda för bedrägeri i Lunds tingsrätt. Bedrägeri kan leda till ett kortare fängelsestraff, men på grund av deras unga ålder lindras straffet något. Mannen som utgav sig för att vara säljarens son döms till 40 timmars ungdomstjänst.
Mannen som utgav sig för att vara Stefan Persson döms däremot till ungdomsvård. Han förekommer i belastningsregistret sedan tidigare och dömdes för häleri så sent som i november 2017.
Båda nekar till brott.
Gå till toppen