Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Buss 300 kommer att vara kvar i dagens form

påståendet att närmsta busshållplats kommer vara en annan än den är idag är felaktig, skriverBild: Hasse Holmberg/TT
Svar på insändare av Kerstin Wiegert Bucquet, Sydsvenskan 11 juni.
Jag förstår att det har uppkommit många frågor kring ny dragning för linje 100 mellan Näset och Malmö och jag vill därför klargöra här hur det nya konceptet kommer att se ut.
Det stämmer att nuvarande buss 100 från och med 2021 kommer att få nya busshållplatser men buss 300 kommer att finnas kvar som vanligt med en utökad turtäthet och påståendet att närmsta busshållplats kommer vara en annan än den är idag är därför felaktig.
Linje 100 kommer att bli en stomlinje (så kallad superbuss) som ska vara en snabb, bekväm och pålitlig resa till/från Malmö med färre stopp och en rakare sträckning. Den kommer från och med slutet av 2021 att få nya busshållplatsstopp: Vellinge ängar, Nyckelhålsparken, Höllviksstrand, Ljunghusen Storvägen, Hagarondellen samt Skanör C. Under 2025 förväntas ytterligare stationsåtgärder vara färdigställda. Busstation vid Falsterbokanalen ska då ersätta Höllviksstrand och ett nytt stationsområde vid Toppen gallerian kommer komplettera stoppen på sträckan.
Buss 300 kommer att finnas kvar i nuvarande sträckning, även den med ökad turtäthet som kommer att komplettera linje 100 och deras tidtabeller kommer matchas. Man kommer då att kunna hoppa på buss 300 från sin vanliga busshållplats och byta till linje 100 vid till exempel Hagarondellen utan väntetider.
Det är viktigt att pendlingsstråken fungerar och en viktig del av detta är en attraktiv och välfungerande kollektivtrafik. Vi arbetar för nya sträckningar och nya linjer så att utbud och turtäthet kan förbättras ytterligare. För att det ska bli verklighet krävs ett långsiktigt och målmedvetet arbete där dialog och samverkan med Region Skåne och Trafikverket är helt avgörande för att nå framgång. Samtidigt fortsätter vi satsningar på pendlarparkeringar för både bilar och cyklar i anslutning till dessa.

Carina Wutzler (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun
Gå till toppen