Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klubbat: 30 miljoner kronor mer plockas ut från LKF

Nu är det klart – nästa år tar Lunds kommun ut 30 miljoner kronor mer i utdelning från bostadsbolaget LKF.

Kommunen tar ut 30 miljoner kronor i extra aktieutdelning från LKF.Bild: Sandra Henningsson
De senaste åren har Lunds borgerliga partier och Förnyalund flera gånger föreslagit att kommunen ska hämta ut en större del av bostadsbolaget LKF:s vinst.
Ett år gav Sverigedemokraterna sitt stöd till idén, och då plockade kommunen ut 10 miljoner kronor mer.
Men sedan SD under 2016 bytt fot i frågan har det hela tiden funnits en majoritet mot ett extra vinstuttag och förslagen har röstats ner under budgetfullmäktige.
Nu är spelplanen återigen förändrad. Som en del i uppgörelsen mellan Miljöpartiet och den styrande Lundakvintetten ska nästa år 30 miljoner kronor extra tas från LKF:s vinst.
Debatten blev het när frågan diskuterades av fullmäktigepolitikerna på torsdagen.
– Det skulle kunna riskera hyror på sikt och det kommer att riskera utbyggnadstakten, sa Anders Almgren (S), som dessutom hävdade att extrauttaget var olagligt.
– Det finns inget samband mellan utdelning av pengar från LKF och hyran för dem som bor hos LKF, sa Börje Hed (FNL).
Karin Svensson Smith (MP) försvarade MP:s beslut att gå med på en extrautdelning från LKF.Bild: Ingemar D Kristiansen
Miljöpartiets svängning fick kritik från partierna som är motståndare till extrauttaget, och Karin Svensson Smith (MP) gick upp och försvarade beslutet.
– Vi är ett pragmatiskt parti och inser att om vi ska få det vi vill så måste vi kompromissa i vissa lägen. Vi är mycket nöjda med att ha räddat Höjeådalen från exploatering, sa hon och syftade på att överenskommelsen mellan MP och kvintetten innebär att Höjeådalen ska bli naturreservat.
Vid omröstningen gick förslaget igenom med Lundakvintettens och MP:s röster, medan S, SD, V och Fi röstade nej. En centerpartist, fullmäktiges vice ordförande Lars V Andersson, lade ner sin röst, men det hade ingen praktisk betydelse.
Fi ville dessutom ta bort det lilla uttag, på knappt 2 miljoner kronor, som sker redan idag, men fick inget stöd för det.
Gå till toppen